Lekki torcik z owocowym dżemem i kremówką
Delikatne biszkopty, owocowe dżemy z domowej spiżarni, puszysta kremówka.... i idealny deser gotowy.





Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm.
Tortownicę przed pieczeniem biszkoptów należy dokładnie natłuścić np. margaryną i lekko oprószyć maka pszenną/tortową.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na biszkopt:
- 2 jajka (wielkość L)
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki mąki pszennej / tortowej typ 450
- 2 łyżki oleju roślinnego/ słonecznikowego/ rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywna pianę. Do ubitych białek, stopniowo dodajemy cukier kryształ i dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy żółtka i olej- miksujemy. Gdy uzyskamy jednolitą, jasnozłotą masę wyłączamy mikser i zastępujemy go łyżką drewniana lub trzepaczką. Do masy jajecznej wsypujemy (stopniowo) przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy by powstała nam jednolita masa.
Powstała masę przelewamy do formy i pieczemy ją w 140-150 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka, na jasnozłoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku. Letni biszkopt wykładamy z piekarnika.
Z podanego przepisu pieczemy jeszcze 3 takie same biszkopty.
Składniki na masę owocową:
- 360 g domowego dżemu z owoców agrestu
- 360 g domowego dżemu z owoców malin
- 360 g domowego dżemu z jabłek
- 1 opakowanie sypkiej galaretki o smaku agrestowym
- 1 opakowanie sypkiej galaretki o smaku malinowym/truskawkowym
- 1 opakowanie sypkiej galaretki o smaku cytrynowym/ pomarańczowym
Do: - pierwszego rondla wkładamy dżem agrestowy i dodajemy do niego galaretkę, sypką agrestową i na najmniejszym palniku, na małym ogniu przesmażamy, około 10 minut ze sobą składniki; - drugiego rondla wkładamy dżem malinowy i dodajemy do niego galaretkę, sypką malinową i na najmniejszym palniku, na małym ogniu przesmażamy, około 10 minut ze sobą składniki; - trzeciego rondla wkładamy dżem jabłkowy i dodajemy do niego galaretkę, sypką cytrynową i na najmniejszym palniku, na małym ogniu przesmażamy, około 10 minut ze sobą składniki;
Powstałe masy pozostawiamy do przestygnięcia.
Dodatkowo:
- 300 ml śmietany kremówki 30-36% do ciast i deserów
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 1/4 szklanki wrzącej wody
- 100 g kolorowych perełek cukrowych (drobnych)
- 50 g owoców kandyzowanych
We wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i pozostawiamy ja do przestygnięcia (ale nie stężenia).
Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej kremówki wsypujemy cukier, wlewamy rozpuszczona żelatynę i dokładnie łączymy składniki.
Wykonanie:
Upieczone, przestudzone biszkopty przekładamy masami owocowymi. Następnie brzegi i wierzch tortu smarujemy śmietaną kremówką. Tak przygotowany tort wkładamy na noc do lodówki.
Przed samym podaniem tortu owocowego zdobimy go kolorową posypką cukrową i owocami kandyzowanymi.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 05/09/2014
comments powered by Disqus