Laski Świętego Mikołaja

Już jutro mikołajki więc i warto co dla niektórych "zasłużonych" przygotować rózgi. Takie z ciasta, małe, czerwono - białe z lukrem i cukrową posypką idealnie zastąpią te cukrowe.

Ocena:
1 5

Przepis na 25 sztuk.

Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej/ tortowej
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 70 g margaryny
  • 1 całe jajko
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • kilka kryształków czerwonego barwnika spożywczego

Do ozdoby:
  • 4 łyżki kopiate cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki posypki cukrowej kolorowej

Wykonanie:

W rondelku umieszczamy margarynę i cukier. Na małym ogniu łączymy ze sobą składniki. Cukier ma się całkowicie roztopić.

Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy do niej płynną margarynę i cukier, jajko i aromaty. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części i do jednej z nich dodajemy barwnik czerwony. Z białego i czerwonego ciasta formujemy cienkie wałeczki. Długości mogą być przeróżne bo nie każda laska musi być taka sama. Układamy koło siebie, na przemian, tych samych długości wałeczki czerwony-biały-czerwony-biały (zdjęcie poniżej) i rolujemy tak by powstał jeden gruby wałek. Skręcamy go i zaginamy na kształt laski.

Tak przygotowane laski kładziemy na uprzednio przygotowanej blaszce do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12 minut.

Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia.

W małej miseczce łączymy ze sobą cukier puder i wodę. Do drugiej miseczki wsypujemy posypkę cukrową.

Każdą upieczoną laskę polewamy lukrem i zdobimy posypką.

Smacznego


Data publikacji: 05/12/2012


comments powered by Disqus