Laski Świętego Mikołaja
Już jutro mikołajki więc i warto co dla niektórych "zasłużonych" przygotować rózgi. Takie z ciasta, małe, czerwono - białe z lukrem i cukrową posypką idealnie zastąpią te cukrowe.





Przepis na 25 sztuk.
Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej/ tortowej
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 70 g margaryny
- 1 całe jajko
- kilka kropel aromatu waniliowego
- kilka kropel aromatu migdałowego
- kilka kryształków czerwonego barwnika spożywczego
Do ozdoby:
- 4 łyżki kopiate cukru pudru
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki posypki cukrowej kolorowej
Wykonanie:
W rondelku umieszczamy margarynę i cukier. Na małym ogniu łączymy ze sobą składniki. Cukier ma się całkowicie roztopić.
Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy do niej płynną margarynę i cukier, jajko i aromaty. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części i do jednej z nich dodajemy barwnik czerwony. Z białego i czerwonego ciasta formujemy cienkie wałeczki. Długości mogą być przeróżne bo nie każda laska musi być taka sama. Układamy koło siebie, na przemian, tych samych długości wałeczki czerwony-biały-czerwony-biały (zdjęcie poniżej) i rolujemy tak by powstał jeden gruby wałek. Skręcamy go i zaginamy na kształt laski.
Tak przygotowane laski kładziemy na uprzednio przygotowanej blaszce do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12 minut.
Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia.
W małej miseczce łączymy ze sobą cukier puder i wodę. Do drugiej miseczki wsypujemy posypkę cukrową.
Każdą upieczoną laskę polewamy lukrem i zdobimy posypką.
Smacznego
Data publikacji: 05/12/2012
comments powered by Disqus