Łącki przekładaniec
Pyszne ciasto czekoladowo -orzechowe przełożone masą z "pijaną suszona śliwką". Fenomenalne i bardzo alkoholowe.





Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm
Blaszkę prostokątną należy dobrze natłuścić i oprószyć mąka pszenną / tortową.
Piekarnik przed pieczeniem należy dobrze nagrzać.
Podstawowy składnik:
- 500 g suszonych fioletowych śliwek (kalifornijskich)
- 1 szklanka wódki lub spirytusu
Śliwki zalewamy alkoholem i zamykamy w szczelnym pojemniku. Zalane owoce odstawiamy na dobę. Po upływie podanego czasu 250 g śliwek kroimy w paseczki.
Nie wylewamy alkoholu jaki pozostał po śliwkach gdyż dodamy go do masy.
Składniki na biszkopt kakaowy:
- 3 białka
- 2 żółtka
- 2 duże łyżki gorzkiego kakao
- 1 duża łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 duże łyżki mąki pszennej / tortowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo i powoli cukier puder. Następnie łyżkę mąki ziemniaczanej. Miksujemy. Do białek stopniowo dodajemy po jednym żółtku i dokładnie ucieramy / miksujemy. Mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą i za jej pomocą delikatnie łączymy masę jajeczną ze sypkimi produktami - do masy jajecznej stopniowo wsypujemy mąki i delikatnie mieszamy by białka nieopadły.
Surowy biszkopt przelewamy do wcześniej przygotowanej formy. Ciasto pieczemy w 160-170 stopniach Celsjusza przez około 15 minut (funkcja piekarnika termoobieg). Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i przykrywamy suchą ścierką.
Składniki na biszkopt orzechowy:
- 250 g grubo posiekanych orzechów (mieszanka orzechów włoskich, nerkowca i migdałów)
- 2 żółtka
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 duża łyżka miodu
- 1 duża łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Żółtka wraz z cukrem pudrem i miodem miksujemy na jednolitą, złotą masę.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywna pianę. Do ubitych białek wlewamy powoli masę z żółtek i miksujemy. Do połączonych składników dodajemy proszek do pieczenia i mąkę. Na najniższych obrotach miksera powoli łączymy składniki. Mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą. Do powstałej masy dodajemy orzechy i delikatnie je łączymy.
Surowy biszkopt przekładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę.
Biszkopt pieczemy w 150 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut (funkcja piekarnika termoobieg). Upieczony biszkopt zostawiamy do przestygnięcia.
Masa:
- 0,5 l mleka
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 4 żółtka
- 2 duże łyżki mąki pszennej
- 2 duże łyżki maki ziemniaczanej
- 1 łyżka budyniu waniliowego (nie koniecznie)
- 300 g miękkiego masła
- alkohol pozostały ze śliwek
- 250 g pokrojonych w paski śliwek
Do kubka odlewamy 100 ml mleka do , którego dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną (+ budyń) oraz cukier kryształ. Składniki łączymy na jednolitą masę. Resztę mleka wlewamy do rondla i wstawiamy na mały palnik. Mleko doprowadzamy do zagotowania a następnie wlewamy do niego wcześniej przygotowaną masę. Powstały budyń gotujemy około 5 minut na bardzo małym ogniu. Podczas gotowania budyniu należy go non stop mieszać by nie przywarł do rondla. Ugotowany budyń ściągamy z palnika, przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Masło ucieramy na puch. Do utartego masła dodajemy stopniowo zimny budyń i rozcieramy. Do powstałej masy dodajemy alkohol i śliwki. Łączymy ze sobą składniki.
Dodatkowo:
- 200 g mlecznej czekolady
- 5 łyżek mleka
- 50 g margaryny
Do rondla wlewamy mleko, dodajemy margarynę i połamaną czekoladę. Składniki umieszczamy na małym palniku i doprowadzamy do ich połączenia. Powstałą polewę ściągamy z palnika i podstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Wskazane jest by polewa była zimna.
Wykonanie:
Czystą prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno blaszki wkładamy zimny kakaowy biszkopt. Na biszkopt wykładamy 2/3 masy a na nią układamy biszkopt orzechowy. Na biszkopt orzechowy wykładamy 1/3 masy i równo ja rozprowadzamy. Na masę wykładamy całe (250 g) śliwki i zalewamy je gęstą polewą czekoladową. Tak przygotowane ciasto wkładamy na noc do lodówki by dobrze się "przegryzło"
Smacznego
Data publikacji: 25/05/2013
comments powered by Disqus