Kwadraty z serem w cieście francuskim
Poniżej podaje przepis na szybkie, smaczne i cieszące oko kwadraty z ciasta francuskiego faszerowane masą serową. Idealne do popołudniowej kawy czy też herbaty.





Przepis na 18 sztuk.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
- jedno białko
Przepis na masę serową:
- 200 g sera twarogowego półtłustego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki miękkiego masła
- kilka kropel aromatu waniliowego (nie koniecznie)
- 2 łyżki rodzynek w zalewie alkoholowej ( mogą też być zwykłe)
Wykonanie:
Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwijamy je. Stolnice lekko oprószamy mąką i przekładamy na nie ciasto. Dzielimy na 18 kwadratów o wymiarze 7,5 cm x 7,5 cm. Z paska który zostanie z ciasta wycinamy foremką serduszka - lub też inny wzorek.
Ser i cukier puder umieszczamy w makutrze i ucieramy. Następnie wlewamy żółtko, kilka kropel aromatu waniliowego, masło i ucieramy do momentu połączenia się składników. Do smaku dosypujemy rodzynki i mieszamy wszystkie składniki ze sobą.
Masę nakładamy łyżką na środek każdego kwadratu. Boki sklejamy ze sobą w taki sposób by powstała mała sakiewka.
Białko roztrzepujemy i za pomocą pędzla kuchennego smarujemy nim sakiewki. Na środek każdej przyklejamy (za pomocą białka) serduszko które też smarujemy białkiem.
Ciastka przekładamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
Kwadraty pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 12-14 minut.
Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia a następnie podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 05/11/2012
comments powered by Disqus