Kwadraciki z kremówką, czekoladą i wisienką

Te pyszności stały się idealnym połączeniem ucieranych ciasteczek biszkoptowych i kremówki. Animuszu dodały im czekolada i wiśnia kandyzowana. Słodkości w nich nie brakuje i chętnych na nie też...

Ocena:
1 5

Składniki na 3 blaszki ciasteczek o wymiarach 6x6 cm.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem ciastek średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej/ tortowej
  • 400 g cukru pudru
  • 125 g miękkiego masła
  • 3 surowe jajka (wielkość L)
  • 4 łyżki mleka
  • 40 g budyniu śmietankowego, sypkiego i bez dodatku cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy do niego cukier puder wraz z mlekiem i miksujemy / ucieramy tak długo aż uzyskamy jasnozłotą masę.

Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną, z sypkim budyniem i dodajemy do nich utarte składniki z miski oraz wbijamy całe jajka. Za pomocą noża siekamy je a następnie zarabiamy szybko dłońmi. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ją szczelnie i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny by ciasto stwardniało.

Następnie na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm i za pomocą foremki wycinamy kwadraciki (o wymiarach 6x6 cm).

Surowe ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia, zachowując przy tym spory odstęp.

Ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut , na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Przestudzone ściągamy z blachy.


Składniki na różową piankę:
  • 300 ml śmietany kremówki 30-36% do ciast i deserów
  • 1 opakowanie wiśniowej galaretki
  • 3/4 szklanki wrzącej wody
  • 3-4 kryształki czerwonego barwnika spożywczego (ewentualnie)

We wrzącej wodzie (3/4szklanki) rozpuszczamy galaretkę wraz z barwnikiem spożywczym i pozostawiamy do przestygnięcia (galaretka nie może nam zsiąść, musi mieć konsystencję ciekłą).

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej kremówki wlewamy, małym strumieniem zimną, płynna galaretkę a następnie dokładnie łączymy składniki.

Powstałą różową piankę przekładamy do worka cukierniczego, zakończonego dowolną końcówką. Następnie worek ze śmietaną wkładamy do lodówki by lekko stężała, ale nie zastygła całkiem.


Do ozdoby:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g białej czekolady
  • 150 g wiśni kandyzowanych

Rozpuszczamy czarną /gorzką czekoladę w kąpieli wodnej: czekoladę gorzką łamiemy na drobną kostkę. Połamaną czekoladę przekładamy do małej miseczki, którą umieszczamy we wrzącej wodzie, którą uprzednio nalaliśmy do rondelka. Miseczka z czekoladą nie może się nam zanurzyć w wodzie. Rozpuszczamy czekoladę (nie zapominamy o mieszaniu czekolady podczas rozpuszczania jej we wrzątku).

W taki sam sposób, w osobnej miseczce rozpuszczamy biała czekoladę.


Wykonanie:

Upieczone i przestudzone ciastka polewamy ciemną i białą czekoladą. Na połowie ciasteczek, na ich środku umieszczamy po jednej wiśni kandyzowanej. Ciasteczka wkładamy do lodówki by czekolada szybciej na nich zastygła.

Gdy czekolada na ciastkach jest już zastygnięta, wykładamy je z lodówki.

Te ciasteczka na , których nie umieściliśmy wiśni obracamy i za pomocą worka cukierniczego wyciskamy na nich warstwę różowej/czerwonej kremówki. Kremówkę przykrywamy ciasteczkiem z wiśnią.

Przełożone ciastka wkładamy ponownie do lodówki na 30 minut, dzięki temu śmietana dobrze zastygnie, ciasteczka się skleją i lekko zmiękną.

Podajemy.

Smacznego.


Data publikacji: 07/05/2014


comments powered by Disqus