Kwadraciki półkruche z siemiem lnianym

Świetna, mała przekąska. Idealnie skomponowała się z siemieniem lnianym jakże zdrowym. Przygotowane kwadraciki z półkruchego ciasta są świetną zagryzką do piwa. Co najważniejsze - jej wykonanie jest bardzo szybkie i tanie.

Ocena:
1 5

Składniki na dwie blachy.

Blachy do pieczenia należy wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik przed pieczeniem należy nagrzać.


Składniki:
  • 150 g mąki pszennej / tortowej
  • 75 g margaryny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżki mleka
  • jedno żółtko surowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
  • jedno białko
  • 5 łyżek siemienia lnianego

Białko przekładamy do miseczki i lekko podbijamy.


Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy margarynę, żółtko i mleko. Dobrze wyrabiamy ciasto. Gładkie, jednolite ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm. Płat ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy siemieniem lnianym. Tak przygotowane ciasto kroimy na małe kwadraciki / prostokąty ( 2x 2 cm).

Przekąskę przekładamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy w 160-170 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na złoty kolor.

Po upieczeniu kwadraciki wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 08/03/2013


comments powered by Disqus