Kulki tiramisu

Pyszne, małe kuleczki tiramisu zawdzięczają swoja nazwę przede wszystkim alkoholowi amaretto oraz gorzkiemu kakao.

Ocena:
1 5

Składniki na 35 kuleczek.


Składniki na kulki:
  • 150 g biszkoptów
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 kopiata łyżka cukru pudru
  • 3-4 łyżki kawy cappuccino o naturalnym lub też waniliowym smaku
  • 3-4 łyżki gorącej wody
  • 1 kieliszek amaretto

Dodatkowo:
  • 4-5 łyżek gorzkiego kakao

Kakao przesypujemy do niewielkiej miseczki.


Wykonanie:

Do szklanki wlewamy 3-4 łyżki gorącej wody i rozpuszczamy w niej cappuccino. Odstawiamy do przestygnięcia.

Biszkopty kruszymy bardzo drobno na talerz.

Do miski przekładamy serek mascarpone , dodajemy do niego cukier puder a następnie ucieramy składniki na puszystą, jednolitą masę. Do utartego serka dodajemy alkohol oraz rozpuszczoną kawę - ucieramy. Na sam koniec wsypujemy drobno pokruszone biszkopty i za pomocą łyżki drewnianej łączymy składniki ze sobą. Masę wkładamy na 1 godzinę do lodówki by się " przegryzła".

Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego ( 1 łyżeczka masy - 1 kulka) , które obtaczamy dokładnie w kakao.

Podajemy.

Kulki przechowujemy w lodówce przed całkowitym ich spożyciem.

Smacznego


Data publikacji: 23/04/2014


comments powered by Disqus