Kulki tiramisu
Pyszne, małe kuleczki tiramisu zawdzięczają swoja nazwę przede wszystkim alkoholowi amaretto oraz gorzkiemu kakao.





Składniki na 35 kuleczek.
Składniki na kulki:
- 150 g biszkoptów
- 250 g serka mascarpone
- 1 kopiata łyżka cukru pudru
- 3-4 łyżki kawy cappuccino o naturalnym lub też waniliowym smaku
- 3-4 łyżki gorącej wody
- 1 kieliszek amaretto
Dodatkowo:
- 4-5 łyżek gorzkiego kakao
Kakao przesypujemy do niewielkiej miseczki.
Wykonanie:
Do szklanki wlewamy 3-4 łyżki gorącej wody i rozpuszczamy w niej cappuccino. Odstawiamy do przestygnięcia.
Biszkopty kruszymy bardzo drobno na talerz.
Do miski przekładamy serek mascarpone , dodajemy do niego cukier puder a następnie ucieramy składniki na puszystą, jednolitą masę. Do utartego serka dodajemy alkohol oraz rozpuszczoną kawę - ucieramy. Na sam koniec wsypujemy drobno pokruszone biszkopty i za pomocą łyżki drewnianej łączymy składniki ze sobą. Masę wkładamy na 1 godzinę do lodówki by się " przegryzła".
Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego ( 1 łyżeczka masy - 1 kulka) , które obtaczamy dokładnie w kakao.
Podajemy.
Kulki przechowujemy w lodówce przed całkowitym ich spożyciem.
Smacznego
Data publikacji: 23/04/2014
comments powered by Disqus