Kulki orzechowe na sucharach

Kulki w składzie , których znajdziemy orzeszki ziemne, sucharki oraz białka z jajek kurzych.

Ocena:
1 5

Składniki na 45 sztuk.


Składniki na kulki:
  • 2 surowe białka (rozmiar m)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 140 g posiekanych drobno orzeszków ziemnych
  • 3 łyżki rumu
  • 100 g zmielonych sucharów

Dodatkowo:
  • 200 g posiekanych drobno orzeszków ziemnych

Orzeszki przesypujemy do niewielkiej miski.


Wykonanie:

Do niewielkiego garnczka nalewamy wodę i gotujemy ją. Na gotującą się wodę dajemy/ umieszczamy miskę szklaną lub metalową ,ale tak by nie była zanurzona w wodzie. Do miski wsypujemy cukier puder, surowe białka oraz kakao. Składniki miksujemy na bardzo wolnych obrotach tak długo aż rozpuści się nam cukier, a masa stanie się jednolita, gładka , kremowa (ja miksowałam składniki około 8 minut). Miskę ściągamy z pary (garnka), mieszamy jeszcze przez około 3-4 minuty by lekko masa przestygła. Następnie dodajemy do niej pokruszone suchary, posiekane orzeszki oraz wlewamy rum. Za pomocą łyżki łączymy składniki na jednolitą masę. Z ciepłej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (1 łyżeczka masy - 1 kulka) , które od razu obtaczamy w drobno posiekanych orzeszkach ziemnych.

Tak przygotowane kulki pozostawiamy na 2-3 godziny by przestygły. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 15/09/2014


comments powered by Disqus