Kulki jak "rafaello"
Małe, chrupiące z migdałami, orzechem laskowym i kokosem - kuleczki. Bardzo smaczne. Mmmniam





Składniki na 45 sztuk.
Składniki:
- 200 g masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 100 g płatków migdałowych
- 100 g wiórek kokosowych
- 220 g herbatników
- 250 g orzechów laskowych
Wykonanie:
Wiórki kokosowe przesypujemy do miski.
Herbatniki umieszczamy w woreczku śniadaniowym i za pomocą wałka kruszymy je ale nie na pył.
Do garnczka nalewamy wodę i gotujemy ją. Na gotującą się wodę dajemy/ umieszczamy miskę szklaną lub metalową ale tak by nie była zanurzona w wodzie. Do miski wsypujemy cukier i jajka. Składniki miksujemy na bardzo wolnych obrotach tak długo aż rozpuści się nam cukier, a masa stanie się jednolita, gładka , kremowa ( ja miksowałam składniki około 8 minut). Miskę ściągamy z pary (garnka) i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Masło ubijamy na puch. Ciągle ubijając powoli wlewamy masę jajeczną. Po połączeniu się składników dodajemy płatki migdałowe i pokruszone herbatniki. Składniki łączymy ze sobą. Z ciasta formujemy małe placki (najlepiej robić to na ręce). Na środek każdego placka układamy orzech laskowy. Ciasto z orzechem zwijamy w kulkę którą obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Przygotowane kulki odstawiamy na noc w lodówce a następnie podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 06/05/2013
comments powered by Disqus