Kulki jak "rafaello"

Małe, chrupiące z migdałami, orzechem laskowym i kokosem - kuleczki. Bardzo smaczne. Mmmniam

Ocena:
1 5

Składniki na 45 sztuk.


Składniki:
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 100 g płatków migdałowych
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 220 g herbatników
  • 250 g orzechów laskowych

Wykonanie:

Wiórki kokosowe przesypujemy do miski.

Herbatniki umieszczamy w woreczku śniadaniowym i za pomocą wałka kruszymy je ale nie na pył.

Do garnczka nalewamy wodę i gotujemy ją. Na gotującą się wodę dajemy/ umieszczamy miskę szklaną lub metalową ale tak by nie była zanurzona w wodzie. Do miski wsypujemy cukier i jajka. Składniki miksujemy na bardzo wolnych obrotach tak długo aż rozpuści się nam cukier, a masa stanie się jednolita, gładka , kremowa ( ja miksowałam składniki około 8 minut). Miskę ściągamy z pary (garnka) i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Masło ubijamy na puch. Ciągle ubijając powoli wlewamy masę jajeczną. Po połączeniu się składników dodajemy płatki migdałowe i pokruszone herbatniki. Składniki łączymy ze sobą. Z ciasta formujemy małe placki (najlepiej robić to na ręce). Na środek każdego placka układamy orzech laskowy. Ciasto z orzechem zwijamy w kulkę którą obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Przygotowane kulki odstawiamy na noc w lodówce a następnie podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 06/05/2013


comments powered by Disqus