Kuleczki czekoladowe
I mi czasem nie wychodzi ciasto, zamiast biszkopty upiecze się zakalec, czasem nie zjemy całej chałki lub muffiny nie dopiszą. I tak czasem bywa. Ale zawsze można z tego co nie wyszło zrobić coś bardzo smacznego. I tak powstały czekoladowe kuleczki z mnóstwem bakalii.





Składniki na dużą ilość kulek.
Składniki:
- 900 g pokruszonych ciastek, ciast, muffin (bez masy kremowej, bez żelatyny, bez owoców, mogą być z bakaliami)
- 125 ml mleka
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1 szklanka różnych orzechów
- 1/2 różnych ziaren (pestek, słonecznika, dyni, sezamu, wiórek kokosowych)
- 400 g ulubionego dżemu
- 125 g masła
- 100 g kremu czekoladowego
- 5 łyżek naturalnego kakao
Dodatkowo:
- kawa sypka cappuccino
- wiórki kokosowe
- mielone orzechy
- kolorowa posypka cukrowa
- czekoladowe pałeczki cukrowe
- prasowane kostki kokosowe
- orzechy laskowe
- lentrynki
- suszona papaja w kostkach
- rodzynki w czekoladzie
Tak naprawdę do ozdoby kulek używamy tego co mamy pod ręką ;-).
Wykonanie:
Do rondla wlewamy mleko, dodajemy mało oraz kakao. Składniki umieszczamy na palniku i doprowadzamy do ich zagrzania i połączenia się (nie zapominamy o ich mieszaniu).
Ciastka, ciasta drobno kruszymy i przesypujemy do dużej miski. Do suchych składników dodajemy bakalie, dżem, krem czekoladowy oraz rozpuszczone składniki z rondelka. Wszystkie składniki zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej masy (masa powinna być lepka).
Z przygotowanej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (bądź większe jak wolimy). Powstałe kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych, sypkiej kawie cappuccino, posypkach cukrowych, zmielonych orzechach a także zdobimy dodatkowo kawałkami orzechów, bakalii oraz cukierków. Powstałe pyszności pozostawiamy na 2-3 godziny w lodówce (kulek nie układamy jednej na drugą).
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 08/11/2016
comments powered by Disqus