Kulebiak z grzybami
W niektórych regionach Polski Święta Bożego Narodzenia nie mogą odbyć się bez kulebiaka. Znalazłam trochę przepisów na ich wykonanie z ciasta kluskowego, drożdżowego , półkruchego... o ich nadzieniu już nie wspomnę... Dziś proponuję spróbować kulebiaka z polskimi grzybami - borowikami, maślakami, podgrzybkami i pieczarkami - bardzo prosty w wykonaniu a zarazem bardzo smaczny.





Składniki na formę o wymiarach 7 cm x 20 cm.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 350 g mąki pszennej / tortowej
- 1 całe jajko o i 1 żółtko
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju roślinnego / rzepakowego/ słonecznikowego
- 1 płaska łyżka cukru
- 1/2 łyżeczka soli
Do wysokiego kubka wlewamy letnie mleko , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże , jedną łyżeczkę cukru i 5 łyżek mąki (masa jak na naleśniki). Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.
Całe jajko oraz żółtka wlewamy do miski i ucieramy na puszystą masę. Do powstałej masy jajecznej dodajemy olej wraz z masłem - ucieramy. Na stolnicy przesiewamy mąkę do której wlewamy zaczyn i utartą masę z żółtkami. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 20 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło są objętość.
Składniki na farsz:
- 350 g mieszanka mrożonych borowików, maślaków, podgrzybków
- 200 g pieczarek
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 całe jajko
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki świeżej bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka mieszanki ususzonych ziół domowych lub 1/2 łyżeczki zielonej czubrycy
Grzyby myjemy, osuszamy i kroimy w plastry.
Cebule i czosnek obieramy ze skóry, kroimy w cienkie wiórki i przesmażamy na maśle. Do przesmażonej cebuli dodajemy plastry pieczarek oraz pokrojonych w grubszą kostkę mrożonych grzybów i szczyptę soli - chwile smażymy. Teraz patelnię przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień i dusimy 15 minut. Uduszone warzywa odstawiamy do przestygnięcia a następnie dodajemy natkę pietruszki, jajko , bułkę tartą, sól i zioła - dokładnie łączymy składniki.
Dodatkowo:
- 1 surowe jajko lub białko
Jajko / białko wlewamy do miski i lekko podbijamy.
Wykonanie:
Po upływie 30 minut z ciasta odcinamy jego 1/8 część. Większą część ciasta wałkujemy na kształt prostokąta, na lekko oprószonej mąką stolnicy , na grubość 1 cm ( 30 cm x 20 cm). Na rozwałkowany płat ciasta wykładamy farsz pieczarkowy, do środka zawijamy krótsze boki ciasta a następnie zaczynamy zawijać ciasto w rulon , zaczynając od dłuższego boku. Rulon umieszczamy w keksówce.
Skrawki ( odcięta 1/8 część) ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy na grubość 5-10 mm. Z płatu ciasta wycinamy grzybka ( za pomocą foremki), 9 sztuk listków , 13 okręgów o średnicy 5-6 mm na które przyklejamy małe kuleczki, a także 3 sztuki gwiazdek Z powycinanych części układamy dowolną kompozycję - zdjęcie powyżej. Wszystko smarujemy rozmąconym białkiem / jajkiem.
Surowego kulebiaka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut ( piekarnik elektryczny, funkcja góra - dół).
Po upieczeniu kulebiaka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Podajemy jako dodatek do barszczu czerwonego lub rosołu.
Smacznego
Data publikacji: 19/12/2013
comments powered by Disqus