Kukurydziane Pisklaki - jajka
Lubie i to bardzo kukurydziane ciastka tak więc i w owe Święta pojawią się w moim kulinarnym podboju świata :). A wiecie ile przy nich mamy z rodziną zabawy...





Składniki na 3 blachy do pieczenia.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto kukurydziane:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g mąki kukurydzianej
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 4 żółtka
- sok i skórka otarta z jednej cytryny
Do miski przekładamy miękkie masło wraz z cukrem pudrem i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo żółtka- ucieramy. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i kukurydzianą oraz sok i skórkę otartą z cytryny - zarabiamy ciasto. Ciasto powinno być zwarte i nie powinno się nam przyklejać do rąk. Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy na około godzinę w lodówce by się schłodziło.
Po upływie godziny ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z foli spożywczej i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na płat o grubości około 7 m. Za pomocą foremki wycinamy ciastka w kształcie jajek (u mnie mają wysokość 12,5 cm).
Surowe ciastka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika ale ściągamy je z blachy dopiero jak całkowicie przestygną.
Składniki na lukier biały z białek:
- 2 surowe białka z jajek
- 200 g cukru pudru
- na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)
Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.
Dodatkowo:
- fioletowe i czerwone perełki cukrowe
- ciemny i czerwony pisak cukrowy / lukrowy
Wykonanie:
Upieczone, przestudzone ciasteczka zdobimy białym lukrem rysując skorupki oraz oczy kurczaków. Na białych skorupkach układamy czerwone i fioletowe perełki cukrowe tak by tworzyły kwiatuszki. Czarnym pisakiem cukrowym malujemy źrenice a czerwonym dzióbki.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 07/04/2017
comments powered by Disqus