Kukurydziane Lwy

Aby dzień w szkole był przyjemniejszy i żeby czasem uśmiech na buzi zagościł :).

Ocena:
1 5

Składniki na 3 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto kukurydziane:
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny

Do miski przekładamy miękkie masło wraz z cukrem pudrem i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo żółtka- ucieramy. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i kukurydzianą oraz sok i skórkę otartą z cytryny - zarabiamy ciasto. Ciasto powinno być zwarte i nie powinno się nam przyklejać do rąk. Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy na około godzinę w lodówce by się schłodziło.

Po upływie godziny ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z foli spożywczej i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na płat o grubości około 7 m. Za pomocą foremki wycinamy ciastka w kształcie dużych kwiatów (u mnie mają wysokość 9 cm).

Surowe ciastka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika ale ściągamy je z blachy dopiero jak całkowicie przestygną.


Składniki na lukier z białek:
  • 2 surowe białka z jajek
  • 200 g cukru pudru
  • na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)
  • żółty barwnik spożywczy

Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier , żółty barwnik spożywczy oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.


Do zdobienia:
  • czekoladowe jajka (mogą być nadziewane)
  • perełki cukrowe
  • biały pisak cukrowy
  • czekoladowy pisak cukrowy

czekoladowe jaja odwijamy ze sreberka i dzielimy je na ćwiartki - będą to uszy Lwów.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone ciasteczka zdobimy- za pomocą białego pisaka cukrowego malujemy białka oczu, niebieska perełka cukrowa posłuży za źrenicę. Czarnym pisakiem cukrowym/ czekoladowym rysujemy pyszczek. Żółtym lukrem malujemy grzywę na której umieszczamy czekoladowe uszy.

Ozdobione ciasteczka pozostawiamy na pół godziny by lukier na nich zastygł.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 03/10/2020


comments powered by Disqus