Kukurydziane Lwy
Aby dzień w szkole był przyjemniejszy i żeby czasem uśmiech na buzi zagościł :).





Składniki na 3 blachy do pieczenia.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto kukurydziane:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g mąki kukurydzianej
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 4 żółtka
- sok i skórka otarta z jednej cytryny
Do miski przekładamy miękkie masło wraz z cukrem pudrem i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo żółtka- ucieramy. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i kukurydzianą oraz sok i skórkę otartą z cytryny - zarabiamy ciasto. Ciasto powinno być zwarte i nie powinno się nam przyklejać do rąk. Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy na około godzinę w lodówce by się schłodziło.
Po upływie godziny ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z foli spożywczej i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na płat o grubości około 7 m. Za pomocą foremki wycinamy ciastka w kształcie dużych kwiatów (u mnie mają wysokość 9 cm).
Surowe ciastka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika ale ściągamy je z blachy dopiero jak całkowicie przestygną.
Składniki na lukier z białek:
- 2 surowe białka z jajek
- 200 g cukru pudru
- na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)
- żółty barwnik spożywczy
Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier , żółty barwnik spożywczy oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.
Do zdobienia:
- czekoladowe jajka (mogą być nadziewane)
- perełki cukrowe
- biały pisak cukrowy
- czekoladowy pisak cukrowy
czekoladowe jaja odwijamy ze sreberka i dzielimy je na ćwiartki - będą to uszy Lwów.
Wykonanie:
Upieczone, przestudzone ciasteczka zdobimy- za pomocą białego pisaka cukrowego malujemy białka oczu, niebieska perełka cukrowa posłuży za źrenicę. Czarnym pisakiem cukrowym/ czekoladowym rysujemy pyszczek. Żółtym lukrem malujemy grzywę na której umieszczamy czekoladowe uszy.
Ozdobione ciasteczka pozostawiamy na pół godziny by lukier na nich zastygł.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 03/10/2020
comments powered by Disqus