Kukurydziane ciasteczka z czekoladą
Małe, proste cudeńka z powstałe na bazie płatków kukurydzianych. Kruche, kukurydziane ciasteczka ozdobiłam polewą czekoladową, kroplą białego lukru i owocem goji.





Składniki na 40-45 sztuk.
Blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem dobrze nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasteczka z płatkami kukurydzianymi:
- 370 g mąki pszennej / tortowej
- 200 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 100 g płatków kukurydzianych
- 2 surowe jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Płatki kukurydziane przekładamy do woreczka śniadaniowego i za pomocą wałka gnieciemy je na pył.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Do miski przekładamy masło, dodajemy cukier puder i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu stopniowo (po jednym) dodajemy jajka i dokładnie ucieramy. Następnie, na przemian dodajemy mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia oraz rozkruszone płatki kukurydziane. Składniki dokładnie łączymy ze sobą, aż uzyskamy jednolitą masę.
Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układamy na blaszce do pieczenia (zachowując odstępy między nimi), w każdej kulce robimy wgniecie nie /wgłębienie- zdjęcia powyżej.
Tak przygotowane ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut, aż się ze złocą (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ich przestudzenia. Dopiero przestudzone ciasteczka ściągamy z blaszki.
Składniki na polewę czekoladową na maśle:
- 150 g cukru pudru
- 50 g masła
- 50 g gorzkiego kakao
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka prawdziwego rumu
Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika.
Dodatkowo:
- 2 pisaki lukrowe z białym lukrem
- 30-35 g owoców Goji
Wykonanie:
Upieczone, przestudzone ciasteczka kukurydziane napełniamy polewą czekoladową i pozostawiamy na około 15-20 minut by polewa zastygła. Następnie na środku polewy czekoladowej kładziemy kroplę białego lukru cukrowego i owoc Goji.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 25/10/2016
comments powered by Disqus