Krucho-biszkoptowe zajączki

Na placu zabaw, huśtając syna usłyszałam piosenkę "... na zielonej łące pasły się zające..." Nie dawała mi ona spokoju, a na dodatek te zające... Upiekła, udekorowałam i są w końcu owe zające... na Wielkanoc idealne.

Ocena:
1 5

Składniki na 2 blaszki do pieczeni.

Blachy wykładamy papierem od pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej/ tortowej
  • 400 g cukru pudru
  • 125 g miękkiego masła
  • 3 surowe jajka (wielkość L)
  • 4 łyżki mleka
  • 40 g budyniu śmietankowego, sypkiego i bez dodatku cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy do niego cukier puder wraz z mlekiem i miksujemy / ucieramy tak długo aż uzyskamy jasnozłotą masę.

Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną, z sypkim budyniem i dodajemy do nich utarte składniki z miski oraz wbijamy całe jajka. Za pomocą noża siekamy je a następnie zarabiamy szybko dłońmi. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ją szczelnie i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny by ciasto stwardniało.

Następnie na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm i za pomocą foremki wycinamy króliczki.

Surowe ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia, zachowując przy tym spory odstęp.

Ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut , na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Przestudzone ściągamy z blachy.


Składniki na lukier śmietanowy na surowo:
  • 375 g cukru pudru
  • 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.


Do ozdoby:
  • 100 g czerwonego ananasa kandyzowanego w małych plasterkach
  • 75 g czekoladowych draży
  • 50 g różowych dropsów czekoladowych
  • 150 g pianek biało - różowych
  • biały i czerwony pisak lukrowy/cukrowy
  • cukrowe płatki

Pianki przecinamy na pół (tak by powstała nam biała i oddzielna różowa połówka). Różową połówkę pianki przecinamy po ukosie - dzięki temu powstaną nam trójkąty i będą to uszt królika.

Z okrągłych, czerwonych ananasów będziemy robić kokardki - okrągłe ananasy przecinamy na pół, tak by powstały nam ćwiartki.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone króliczki namaczamy w lukrze i układamy je na kratce by odsączył się nadmiar lukru. Na lekko przyschnięty lukier układamy piankowe uszy, z czerwonego ananasa kokardki oraz białe ogonki z cukrowych płatków. Tak przygotowane ciastka pozostawiamy by lukier całkiem na nich zastygł.

Gdy lukier dobrze nam zastygnie dokańczamy dekorację króliczków - za pomocą białego pisaka lukrowego przyklejamy oczy - czekoladowe draże , jak i noski - różowe cukierki czekoladowe. Za pomocą czerwonego pisaka lukrowego dorysowujemy kokardę a na sam koniec dekorowania, używając ponownie białego pisaka - "ramkę" królika. Podajemy.

Smacznego


Ciasteczka przechowujemy w szczelnym pojemniku by nie dostała się do nich wilgoć.


Data publikacji: 07/04/2014


comments powered by Disqus