Kruche zajączki wielkanocne
Wiosenno - wielkanocne wypieki zaczęły gościć w mojej kuchni. Proponuje proste ale jak że efektowne ciasteczka przygotować z dziećmi - super zabawa i niesamowita nagroda dla naszych Szkrabów.





Składniki na 3 blachy do pieczenia.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na kruche ciasto na smalcu:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 200 g twardego smalcu
- 2 surowe żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
Składniki na lukier biały z białek:
- 2 surowe białka z jajek
- 200 g cukru pudru
- na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)
- 3 kryształki czerwonego barwnika spożywczego
Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier, barwnik spożywczy oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.
Do ozdoby:
- czekoladowe, małe kulki ryżowe
- prostokątne pianki
- różowe kulki cukrowe
- biały i czerwony pisak lukrowy / cukrowy
Pianki prostokątne przecinamy w poprzek - dzięki temu będziemy mieć uszy dla naszych zajączków. Ogonki uzyskamy dzięki pocięciu prostokątnych pianek w plasterki.
Wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy tłuszcz, wlewamy żółtka i kwaśną śmietanę. Za pomocą noża siekamy składniki aż uzyskamy drobne grudki. Wtedy odkładamy nóż na bok i za pomocą dłoni szybko zarabiamy gładkie, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy je folią spożywczą i wkładamy na 1,5 godziny do lodówki.
Podsypujemy lekko mąką stolnicę, wykładamy na nią ciasto i wałkujemy na płat o grubości 5 mm. Za pomocą foremki wycinamy ciastka w kształcie jajek, które następnie układamy na blaszce do pieczenia.
Surowe ciasteczka pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Upieczone, przestudzone ciasteczka ściągamy z blachy i za pomocą pędzla malujemy je lekko różowym lukrem. Pomalowane układamy na kratce i czekamy aż lukier lekko na nich zastygnie. Następnie zdobimy nasze ciasteczka nadając im formę i kształt zajączków - zdjęcia pomocnicze powyżej.
Tak udekorowane ciasteczka pozostawiamy na 2-3 godziny (a najlepiej na całą noc) na kratce by lukier dobrze na nich zastygł.
Podajemy.
Smacnego
Data publikacji: 04/03/2015
comments powered by Disqus