Kruche zajączki wielkanocne

Wiosenno - wielkanocne wypieki zaczęły gościć w mojej kuchni. Proponuje proste ale jak że efektowne ciasteczka przygotować z dziećmi - super zabawa i niesamowita nagroda dla naszych Szkrabów.

Ocena:
1 5

Składniki na 3 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto na smalcu:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 200 g twardego smalcu
  • 2 surowe żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (użyłam 18%)

Składniki na lukier biały z białek:
  • 2 surowe białka z jajek
  • 200 g cukru pudru
  • na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)
  • 3 kryształki czerwonego barwnika spożywczego

Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier, barwnik spożywczy oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.


Do ozdoby:
  • czekoladowe, małe kulki ryżowe
  • prostokątne pianki
  • różowe kulki cukrowe
  • biały i czerwony pisak lukrowy / cukrowy

Pianki prostokątne przecinamy w poprzek - dzięki temu będziemy mieć uszy dla naszych zajączków. Ogonki uzyskamy dzięki pocięciu prostokątnych pianek w plasterki.


Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy tłuszcz, wlewamy żółtka i kwaśną śmietanę. Za pomocą noża siekamy składniki aż uzyskamy drobne grudki. Wtedy odkładamy nóż na bok i za pomocą dłoni szybko zarabiamy gładkie, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy je folią spożywczą i wkładamy na 1,5 godziny do lodówki.

Podsypujemy lekko mąką stolnicę, wykładamy na nią ciasto i wałkujemy na płat o grubości 5 mm. Za pomocą foremki wycinamy ciastka w kształcie jajek, które następnie układamy na blaszce do pieczenia.

Surowe ciasteczka pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Upieczone, przestudzone ciasteczka ściągamy z blachy i za pomocą pędzla malujemy je lekko różowym lukrem. Pomalowane układamy na kratce i czekamy aż lukier lekko na nich zastygnie. Następnie zdobimy nasze ciasteczka nadając im formę i kształt zajączków - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Tak udekorowane ciasteczka pozostawiamy na 2-3 godziny (a najlepiej na całą noc) na kratce by lukier dobrze na nich zastygł.

Podajemy.

Smacnego


Data publikacji: 04/03/2015


comments powered by Disqus