Kruche zające w kropki
Szał w kuchni zapanował, kolorowy, cukierkowy szał. Foremki poszły w ruch i wycinają w najpyszniejszym, kruchym cieście zające. A potem szał kolorowego lukru i cukrowych kropek....





Składniki na 3-4 blaszki do pieczeni.
Blachy wykładamy papierem od pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na kruche ciasto:
- 370 g mąki pszennej
- 350 g masła
- 120 g cukru pudru
- 120 g obranych i zmielonych migdałów
- 4 ugotowane i przetarte przez drobne oczka tarki żółtka
- 1 surowe żółtko
Do miski przekładamy miękkie masło dodajemy cukier puder i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy zmielone migdały, mąkę pszenną, starte żółtka oraz surowe żółtko. Składniki dokładnie zarabiamy a następnie przykrywamy szczelnie folią spożywcza i umieszczamy na 2-3 godziny w lodówce by ciasto się schłodziło.
Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na płat o grubości 6 mm. Z płatu ciasta, za pomocą foremki wycinamy ciastka które układamy na blaszce.
Surowe ciasteczka pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut na jasnozłoty kolor (piekarnik elektryczny funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu ciastka pozostawiamy do przestygnięcia a następnie ściągamy z formy.
Składniki na lukier biały z białek:
- 4 surowe białka z jajek
- 400 g cukru pudru
- na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)
Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.
Dodatkowo:
- barwniki spożywcze (żółty, fioletowy, różowy, zielony, niebieski)
- kolorowe cukrowe kropki
- pianki
Pianki kroimy na plastry - będą to ogonki.
Wykonanie:
Powstały lukier rozlewamy po równo do 5 miseczek i barwimy kolorowymi barwnikami spożywczymi - żółtym, niebieskim, zielonym, fioletowym, różowym.
Upieczone, przestudzone ciasteczka lukrujemy, układamy na kratce by ociekły z nadmiaru lukru i gdy jeszcze lukier nie zastygnie zdobimy kolorowymi kropkami cukrowymi oraz piankami.
Data publikacji: 06/04/2017
comments powered by Disqus