Kruche z dżemem agrestowym i galaretką

Te kruche ciasteczka niesamowicie przyciągają wzrok i poruszają podniebienie. Polecam.

Ocena:
1 5

Składniki na 16 dużych ciastek

Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy.

Piekarnik dobrze nagrzewamy.


Składniki na ciasto kruche:
  • 2 ugotowane żółtka
  • 200 g mąki pszennej / tortowej
  • 150 g masła / margaryny ( najlepiej dobrze zmarznięte)
  • 80 g cukru kryształu

Ugotowane żółtka ścieramy na drobnych oczkach, na tarce do miseczki.

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej margarynę, cukier oraz starte żółtka. Z podanych składników wyrabiamy jednolite , gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto owijamy dobrze folią spożywczą i przekładamy na 2 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu ciasto wyciągamy z lodówki , rozwijamy z foli i wałkujemy na grubość 3 mm , na wcześniej podsypanej mąka stolnicy.

Z płata ciasta wycinamy szklanką okręgi. W połowie okręgów dodatkowo, za pomocą kieliszka do wódki wycinamy oko.

Ciastka układamy na blaszce i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na złoty kolor. Upieczone ciasteczka wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.


Składniki:
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka spirytusu

Wsypujemy mączkę cukrową do miski z kamionki. Dodajemy do niej alkohol, sok z cytryny oraz stopniowo wodę i bez przerwy ucieramy pałką drewnianą. Gdy lukier zacznie dobrze gęstnieć to znak, że jest już gotowy.


Dodatkowo:
  • 300 ml gorącej wody
  • 1 zielona sypka galaretka ( agrestowa)
  • 300 ml dżemu agrestowego ( użyłam domowego wyprodukowanego przez mamę)

W niewielkim rondelku rozpuszczamy galaretkę. Rozpuszczoną galaretkę odstawiamy do lekkiego stężenia.


Wykonanie:

Upieczone, zimne ciastka z dziurką lukrujemy. A gdy lukier prawie jest zastygnięty zdobimy go - palcem przejeżdżamy po nim by stworzyć wzór.

Na ciastka bez otworu smarujemy grubo dżemem agrestowym. Dżem przykrywamy o lukrowanym ciastkiem. Do dziurki wkładamy po łyżce prawie stężałej galaretki.

Tak przygotowane ciasteczka odkładamy na godzinę ( ale nie do lodówki bo ciastka złapią wilgoć), by galaretka dobrze stężała. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 08/05/2013


comments powered by Disqus