Kruche waniliowe ciasteczka z masą porzeczkowo-galaretkową

Oto kolejny przepis na kruche ciasteczka. Tym razem postanowiłam je przełożyć masą zrobioną z porzeczek i czerwonej galaretki - sypkiej. Kruche ciastka i kwaskowata masa stworzyły idealną parę.

Ocena:
1 5

Składniki na 3 blaszki do pieczenia.

Blaszki do pieczenia należy natłuścić np. margaryną.

Przed pieczeniem należy średnio nagrzać piekarnik.


Składniki na ciastka:
  • 1/2 kg mąki pszennej / tortowej
  • 250 g margaryny
  • 2 żółtka surowe
  • 1 całe jajko
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej posiekaną margarynę, żółtka, jajko, cukry i śmietanę. Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po upływie podanego czasu wyciągamy ciasto z lodówki i za pomocą maszynki do ciastek wyciskamy ciastka na blaszkę do pieczenia.

Ciastka pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach Celsjusza przez 12 minut.

Po upieczeniu wykładamy je z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.


Masa galaretkowo-owocowa:
  • 1 opakowanie sypkiej, czerwonej galaretki ( porzeczkowa, truskawkowa, wiśniowa)
  • 1,5 l słoik porzeczek czerwonych lub 1 kg mrożonych + 1/2 szklanki soku porzeczkowego (kompotu)
  • 1 szklanka cukru kryształu

Do rondla przekładamy cukier, porzeczki w zalewie (lub mrożone porzeczki i kompot z porzeczek) i dodajemy sypką galaretkę. Wszystko smażymy na małym ogniu przez około 15 minut. Nie zapominamy o mieszaniu masy by się nie przypaliła. Przesmażona masę odkładamy do lekkiego przestygnięcia.


Dodatkowo:
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki suszonej żurawiny

Wykonanie:

Na połowę zimnych ciastek wykładamy łyżeczkę (a nawet i troszkę więcej) masy galaretkowo - porzeczkowej i przykrywamy ją drugim ciastkiem. Tak przygotowane ciastka wkładamy na godzinę do lodówki by masa skleiła dobrze oba ciastka ze sobą. Przed podaniem ciastka oprószamy cukrem pudrem i zdobimy suszona żurawina.

Smacznego


Data publikacji: 04/03/2013


comments powered by Disqus