Kruche walentynkowe ciastka

Coś prostego, coś pysznego, coś owocowego i do tego malinowego i nie tylko dla dużych chłopaków ale bardziej z myślą o tych małych :-). Bo "...Zakochani są wśród nas Zakochani pierwszy raz Tak po prostu bez pamięci zakochani Mają po 20 lat Mają swój beztroski świat..." Helena Majdaniec -" Zakochani są wśród nas"

Ocena:
1 5

Składniki na 2 blachy do pieczenia - 21 sztuk ciastek po złożeniu.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na półkruche ciasto:
  • 180 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1,5 szklanka mąki pszennej typ 450
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka surowe
  • 3 łyżki oleju roślinnego / słonecznikowego / rzepakowego

Masło kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier puder. Do suchych składników dodajemy żółtka oraz tłuszcze (masło i olej). Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.


Składniki na masę:
  • 600 g malin (mogą być mrożone lub z kompotu)
  • 2 opakowania sypkiej galaretki o smaku malinowym

Do rondla przekładamy owoce, dodajemy do nich sypkie galaretki i przez 15 -20 minut przesmażamy ze sobą składniki na najmniejszym ogniu- nie zapominamy o ich mieszaniu.

Prostokątne blachy o wymiarach 30 x 40 cm oraz 30 x 30 cm wyłożone papierem do pieczenia lub też folią napełniamy powstałą masą owocową przy czym równomiernie ją rozkładamy. Masę pozostawiamy do przestygnięcia a następnie wkładamy ją na 3 godziny do lodówki by całkowicie stężała. Za pomocą foremki o wymiarach 10 x 10 cm wycinamy 20 sztuk kwadratów


Dodatkowo:
  • 1/2 szklanka cukru pudru

Wykonanie:

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 5 mm. Z płatu ciasta wycinamy ciasteczka o wymiarach 10 x 10 cm (42 sztuki). W połowie ciastek, na środku za pomocą foremki wycinamy serduszka.

Tak przygotowane surowe ciasteczka układamy na blaszce a następnie pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 12- 15 minut, na jasnozłoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

Przestygnięte ciasteczka składamy umieszczając miedzy nimi owocowe kwadraty - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Tuż przed podaniem każde ciastko oprószamy obficie cukrem pudrem.

Smacznego


Data publikacji: 10/02/2015


comments powered by Disqus