Kruche walentynkowe ciastka
Coś prostego, coś pysznego, coś owocowego i do tego malinowego i nie tylko dla dużych chłopaków ale bardziej z myślą o tych małych :-). Bo "...Zakochani są wśród nas Zakochani pierwszy raz Tak po prostu bez pamięci zakochani Mają po 20 lat Mają swój beztroski świat..." Helena Majdaniec -" Zakochani są wśród nas"





Składniki na 2 blachy do pieczenia - 21 sztuk ciastek po złożeniu.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na półkruche ciasto:
- 180 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1,5 szklanka mąki pszennej typ 450
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka surowe
- 3 łyżki oleju roślinnego / słonecznikowego / rzepakowego
Masło kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier puder. Do suchych składników dodajemy żółtka oraz tłuszcze (masło i olej). Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Składniki na masę:
- 600 g malin (mogą być mrożone lub z kompotu)
- 2 opakowania sypkiej galaretki o smaku malinowym
Do rondla przekładamy owoce, dodajemy do nich sypkie galaretki i przez 15 -20 minut przesmażamy ze sobą składniki na najmniejszym ogniu- nie zapominamy o ich mieszaniu.
Prostokątne blachy o wymiarach 30 x 40 cm oraz 30 x 30 cm wyłożone papierem do pieczenia lub też folią napełniamy powstałą masą owocową przy czym równomiernie ją rozkładamy. Masę pozostawiamy do przestygnięcia a następnie wkładamy ją na 3 godziny do lodówki by całkowicie stężała. Za pomocą foremki o wymiarach 10 x 10 cm wycinamy 20 sztuk kwadratów
Dodatkowo:
- 1/2 szklanka cukru pudru
Wykonanie:
Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 5 mm. Z płatu ciasta wycinamy ciasteczka o wymiarach 10 x 10 cm (42 sztuki). W połowie ciastek, na środku za pomocą foremki wycinamy serduszka.
Tak przygotowane surowe ciasteczka układamy na blaszce a następnie pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 12- 15 minut, na jasnozłoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Przestygnięte ciasteczka składamy umieszczając miedzy nimi owocowe kwadraty - zdjęcia pomocnicze powyżej.
Tuż przed podaniem każde ciastko oprószamy obficie cukrem pudrem.
Smacznego
Data publikacji: 10/02/2015
comments powered by Disqus