Kruche serca cynamonowe
Kruche ciastka z cynamonem i lukrem, świetnie smakują, niesamowicie pachną i równie dobrze wyglądają.





Składniki na 40 sztuk.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki:
- 1 pełna szklanka mąki pszennej / tortowej
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 125 g miękkiej margaryny
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
Wykonanie:
Na stolnicy za pomocą sitka przesiewamy ze sobą mąkę, proszek dopieczenia oraz cynamon. Do produktów dodajemy cukier, jajko oraz miękką margarynę. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Zawijamy je w folię i na 2-3 godzinny odstawiamy do lodówki. po upływie tego czasu ciasto wałkujemy na grubość 4-5 mm i za pomocą foremki wycinamy serca.
Serca układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy na lekko brązowy kolor w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut (funkcja piekarnika - termoobieg). Po upieczeniu odkładamy je do ostygnięcia.
Do ozdoby:
- jedno białko
- 1 szklanka cukru pudru
Białko lekko podbijamy i stopniowo dodajemy do niego cukier puder. Składniki łączymy tak by powstała jednolita konsystencja.
Ostudzone serca do połowy moczymy w lukrze i kładziemy je na kratce by lukier na nich zastygł. A następnie podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 05/11/2012
comments powered by Disqus