Kruche pojazdy

Wakacje wielkim krokiem się zbliżają i jak wiadomo na zasłużony wypoczynek trzeba się wybrać tylko jakim pojazdem ? Może ciasteczka Wam podsuną pomysł jak ciekawie spędzić czas - może pociągiem przejechać krainę wzdłuż i wszerz? a może stopem ? albo jak ptak pofrunąć i wszystko obserwować z powietrza?

Ocena:
1 5

Składniki na około 3 blachy ciastek.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 3 ugotowane na twardo żółtka
  • 300 g mąki pszennej / ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mielonego cukru waniliowego

Składniki na lukier pomadkowy:
  • 4 filiżanki cukru kryształu (dowolne , Wasze filiżanki)
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • parę kropel soku z cytryny
  • 4 paczki cukru wanilinowego
  • tyle mleka by cukier przykryło
  • różne kolory barwników spożywczych

Cukier wsypać do rondla i zalać gotującym się mlekiem. Dodać sodę, przykryć pokrywka rondel i gotować . Uważać by nie kipiało. Od czasu do czasu przemieszać składniki. Zrobić próbę - włożyć słomkę do syropu , dmuchnąć do słomki powietrzem i gdy wyleci banieczka wtedy jest to dla nas znak , że trzeba zdjąć z palnika syrop. Syrop przelać do miseczki kamionkowej i za pomocą pałki drewnianej ucierać . Dodajemy sok z cytryny i dalej ucieramy aż wszystko zbieleje oraz zgęstnieje.

Gotowy lukier rozdzielamy do kilku miseczek i barwimy barwnikami spożywczymi - czerwony, fioletowy, niebieski, zielony, różowy itp. Gotowe lukry przekładamy do jednorazowych rekawów cukierniczych zakończonych końcówką numer 1.


Wykonanie:

Przygotowujemy kruche ciasto:

Żółtka oddzielić od białek, razem z cedzakiem włożyć żółtka do garnka z taką ilością wrzącej wody, aby były nią przykryte. Surowe żółtka trzymamy we wrzątku około 15 minut w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Następnie wyjmujemy je, schładzamy i przecieramy na tarce o drobnych oczkach.

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy do niej masło i siekamy składniki nożem aż powstaną "granulki". Wtedy dodajemy żółtka, cukier puder oraz cukier waniliowy i szybko zagniatamy składniki na gładkie jednolite ciasto. Dobrze zagniecione ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i na 30-60 minut wkładamy do lodówki by stwardniało.

Na stolnicy rozkładamy płat papieru do pieczenia. Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki , rozwijamy z foli i na lekko podsypanej mąką stolnicy (papierze do pieczenia) wałkujemy je na grubość około 1 cm i za pomocą foremek wycinamy pojazdy - helikoptery, rakiety, samochody, pociągi itp.

Surowe ciasteczka pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut na złoty kolor ( piernik elektryczny , funkcja piekarnika termoobieg). Gdy upieczemy już ciastka , wykładamy je z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Zimne , upieczone kruche pojazdy lukrujemy według naszej, dziecięcej fantazji.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 16/06/2016


comments powered by Disqus