Kruche pojazdy
Wakacje wielkim krokiem się zbliżają i jak wiadomo na zasłużony wypoczynek trzeba się wybrać tylko jakim pojazdem ? Może ciasteczka Wam podsuną pomysł jak ciekawie spędzić czas - może pociągiem przejechać krainę wzdłuż i wszerz? a może stopem ? albo jak ptak pofrunąć i wszystko obserwować z powietrza?





Składniki na około 3 blachy ciastek.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na kruche ciasto:
- 3 ugotowane na twardo żółtka
- 300 g mąki pszennej / ziemniaczanej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka mielonego cukru waniliowego
Składniki na lukier pomadkowy:
- 4 filiżanki cukru kryształu (dowolne , Wasze filiżanki)
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- parę kropel soku z cytryny
- 4 paczki cukru wanilinowego
- tyle mleka by cukier przykryło
- różne kolory barwników spożywczych
Cukier wsypać do rondla i zalać gotującym się mlekiem. Dodać sodę, przykryć pokrywka rondel i gotować . Uważać by nie kipiało. Od czasu do czasu przemieszać składniki. Zrobić próbę - włożyć słomkę do syropu , dmuchnąć do słomki powietrzem i gdy wyleci banieczka wtedy jest to dla nas znak , że trzeba zdjąć z palnika syrop. Syrop przelać do miseczki kamionkowej i za pomocą pałki drewnianej ucierać . Dodajemy sok z cytryny i dalej ucieramy aż wszystko zbieleje oraz zgęstnieje.
Gotowy lukier rozdzielamy do kilku miseczek i barwimy barwnikami spożywczymi - czerwony, fioletowy, niebieski, zielony, różowy itp. Gotowe lukry przekładamy do jednorazowych rekawów cukierniczych zakończonych końcówką numer 1.
Wykonanie:
Przygotowujemy kruche ciasto:
Żółtka oddzielić od białek, razem z cedzakiem włożyć żółtka do garnka z taką ilością wrzącej wody, aby były nią przykryte. Surowe żółtka trzymamy we wrzątku około 15 minut w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Następnie wyjmujemy je, schładzamy i przecieramy na tarce o drobnych oczkach.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy do niej masło i siekamy składniki nożem aż powstaną "granulki". Wtedy dodajemy żółtka, cukier puder oraz cukier waniliowy i szybko zagniatamy składniki na gładkie jednolite ciasto. Dobrze zagniecione ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i na 30-60 minut wkładamy do lodówki by stwardniało.
Na stolnicy rozkładamy płat papieru do pieczenia. Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki , rozwijamy z foli i na lekko podsypanej mąką stolnicy (papierze do pieczenia) wałkujemy je na grubość około 1 cm i za pomocą foremek wycinamy pojazdy - helikoptery, rakiety, samochody, pociągi itp.
Surowe ciasteczka pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut na złoty kolor ( piernik elektryczny , funkcja piekarnika termoobieg). Gdy upieczemy już ciastka , wykładamy je z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Zimne , upieczone kruche pojazdy lukrujemy według naszej, dziecięcej fantazji.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 16/06/2016
comments powered by Disqus