Kruche pieski- pyszczki

Proponuję upiec półkruche, kokosowe ciasteczka w kształcie wesołych piesków. Finezyjnie ozdobione lukrem idealnie nadają się na każdą uroczystość dziecięcą. Gwarantuje, że uśmiech pojawi się na niejednej buzi.

Ocena:
1 5

Składniki na 3 blaszki do pieczenia.

Blaszki wykładamy papierem do pieczenia .

Przed pieczeniem należy nagrzać piekarnik.


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 170 g masła lub dobrej margaryny
  • 2 żółtka gotowane
  • 3 duże łyżki cukru pudru
  • 4 duże łyżki zmielonych na pył wiórków kokosowych (wiórki kokosowe mielimy za pomocą młynka do kawy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka naturalnego kakao

Ugotowane na twardo żółtka ścieramy na najdrobniejszych oczkach, na tarce lub też rozcieramy je w makutrze.

Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, zmielone wiórki kokosowe, posiekana w kostkę margarynę i starte żółtka. Z podanych składników wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy w proporcji 1/3 do 2/3 i do mniejszej części dodajemy naturalne kakao i zarabiamy ciasto by uzyskało czekoladowy kolor.

Stolnice podsypujemy lekko mąką. Ciasto wałkujemy na grubość 5 mm. Z płatu ciasta ciemnego i jasnego wycinamy dość duże serca. Ciemne surowe ciasteczka przecinamy na pół - dzięki temu będziemy mieć uszy dla naszych piesków.

Na blaszce układamy całe serca, ich boki smarujemy roztrzepanym jajkiem i po bokach przyklejamy połówki serc - zdjęcia pomocnicze powyżej. Następnie za pomocą rureczki do soczków wycinamy małe otworki na pyszczkach- zdjęcia pomocnicze powyżej. Surowe ciastka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut.

Po upieczeniu wykładamy je z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.


Składniki na lukier śmietanowy:
  • 600 g cukru pudru
  • 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
  • barwniki spożywcze

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.

Powstały lukier rozdzielamy tak, że do jednej z misek wlewamy 7 łyżek białego lukru, a pozostały lukier rozlewamy w proporcjach 1/3,1/3, 1/3. Lukry barwimy na jasnobrązowo, brązowy i ciemny brązowy.


Dodatkowo:
  • kolorowe perełki cukrowe
  • czekoladowe draże
  • dropsy czekoladowe w różowej skorupce

Wykonanie:

Upieczone, przestudzone ciasteczka lukrujemy - pyszczki lukrujemy na jasnobrązowo, uszy na brązowo i ciastka odkładamy na kratkę by lukier na ciastkach dobrze zastygł. Następnie ciemno brązowym lukrem zdobimy uszy piesków, wyciskając za pomocą worka cukierniczego (zakończonego końcówką nr 1) esy floresy. Póki lukier na uszach nie zastygnie układamy na uszkach z kolorowych perełek kwiatuszki. Białym lukrem rysujemy źrenice i umieszczamy w nich czekoladowe draże. Za pomocą białego lukru przyczepiamy różowe noski.

Ciasteczka odstawiamy na dłuższą chwilę na kratkę by lukier na nich dobrze zastygł.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 03/06/2016


comments powered by Disqus