Kruche pierożki z fetą i szpinakiem
Nie ma fajnej zabawy bez dobrego towarzystwa, picia i jedzenia. Tym razem polecam przygotować niesamowicie smaczne, zdrowe i przez każdych akceptowane (nawet wegetarian) pierożki nadziewane fetą, ziołami i szpinakiem.





Składniki na 3 blachy do pieczenia.
Blachy przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem dobrze nagrzewamy piekarnik.
Składniki na kruche ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 1 surowe kurze żółtko
- 40 ml zimnej wody
- szczypta soli
Na stolnicę przesiewamy mąkę dodajemy tłuszcz, szczyptę soli, zimną wodę i kurze żółtko. Z podanych składników zarabiamy gładkie, jednolite, elastyczne ciasto.
Składniki na farsz:
- 300 g szpinaku mrożonego
- 250 g fety
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1 średniej wielkości cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Na patelnię wlewamy olej / oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,posiekaną w kostkę cebulę, sól, pieprz, zioła i zmrożony szpinak- przesmażamy wszystkie składniki ze sobą około 5 minut. Ściągamy z palnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Do przestudzonego szpinaku dodajemy fetę i dokładnie łączymy składniki.
Dodatkowo:
- 1 surowe białko kurze
- 2-3 łyżeczki białego sezamu
- 1 łyżeczka czarnuszki
W niewielkiej miseczce mieszamy czarnuszkę z sezamem.
Do osobnej miseczki wlewamy białko i lekko je podbijamy.
Wykonanie:
Wyrobione ciasto dzielimy na 4 porcje i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na placki o grubości 4-5 mm, z których foremką wycinamy koła. Na okręgi nakładamy po łyżeczce farszu i sklejamy boki. Surowe pierożki układamy na blaszce do pieczenia. Z wierzchu smarujemy je rozbełtanym białkiem i posypujemy czarnuszką wraz z sezamem.
Pierożki pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Podajemy i na gorąco i na zimno.
Smacznego
Data publikacji: 28/12/2017
comments powered by Disqus