Kruche paluszki ziemniaczane

Super przepis z wykorzystaniem ugotowanych ziemniaków. Idealna zagryzka do piwa jak i wszelakiego rodzaju zup - kremów.

Ocena:
1 5

Składniki na 2-3 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 150 g smalcu
  • 150 g gotowanych ziemniaków ( najlepiej z dnia poprzedniego)
  • 1 całe jajko
  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżeczki kminku
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • 1 - 2 białek lub 1 całe jajko

Białka lub jajko wlewamy do niewielkie miski i lekko podbijamy.


Wykonanie:

Zimne, ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, praskę do ziemniaków lub miażdżymy je za pomocą blendera.

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy sól, smalec, jajko , kminek oraz ziemniaki. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż powoli zaczną się nam łączyć. Następnie odkładamy nóż i szybko zarabiamy ciasto w kulę. Ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upływie podanego czasu , ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z foli i na stolnicy, formujemy z niego paluszki grubości 4-5 mm i długości około 15 cm.

Surowe paluszki ziemniaczane układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy je rozmąconym białkiem i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na złoty kolor ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu paluszki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 27/12/2013


comments powered by Disqus