Kruche paluchy z marmoladą pożeczkową
Szybkie w wykonaniu i do tego bardzo smaczne. Idealne na gorące dni do porannej kawy lub jako wieczorna przekąska z mlekiem.





Składniki na 2 blaszki do pieczenia.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej / tortowej
- 70 g masła
- 1 żółtko
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 20 g proszku do pieczenia ( pół paczki)
Składniki na farsz:
- jeden słoiczek 300 g porzeczek w zalewie ( kompot)
- 1 opakowanie sypkiej galaretki o dowolnym smaku
- 3 łyżki cukru
Do rondelka wlewamy porzeczki z sokiem i dodajemy do nich cukier oraz sypką galaretką. Rondelek ze składnikami kładziemy na najmniejszym palniku i na bardzo małym ogniu przesmażamy je. Składniki przesmażamy ze sobą około 10 minut. Gotową masę ściągamy z palnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Dodatkowo :
- 1 całe jajko
- 5 łyżek brązowego cukru
Jajko wbijamy do małej miseczki i lekko je roztrzepujemy.
Wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy śmietanę.
Do miski przekładamy masło i ucieramy je na puch. Dodajemy żółtko - ucieramy. Utarty tłuszcz z żółtkiem dodajemy do mąki i śmietany. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość 3 mm. Powstały płat ciasta dzielimy na prostokąty o wymiarach 8 cm x 4 cm. Na każdy prostokąt kładziemy po łyżeczce masy porzeczkowej. Następnie ciastko zwijamy w rulonik ( zdjęcie poniżej).
Każde ciasteczko smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem.
Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut 0 na złoty kolor. Po upieczeniu ciasteczka wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 08/07/2013
comments powered by Disqus