Kruche paluchy z marmoladą pożeczkową

Szybkie w wykonaniu i do tego bardzo smaczne. Idealne na gorące dni do porannej kawy lub jako wieczorna przekąska z mlekiem.

Ocena:
1 5

Składniki na 2 blaszki do pieczenia.

Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej / tortowej
  • 70 g masła
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 20 g proszku do pieczenia ( pół paczki)

Składniki na farsz:
  • jeden słoiczek 300 g porzeczek w zalewie ( kompot)
  • 1 opakowanie sypkiej galaretki o dowolnym smaku
  • 3 łyżki cukru

Do rondelka wlewamy porzeczki z sokiem i dodajemy do nich cukier oraz sypką galaretką. Rondelek ze składnikami kładziemy na najmniejszym palniku i na bardzo małym ogniu przesmażamy je. Składniki przesmażamy ze sobą około 10 minut. Gotową masę ściągamy z palnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Dodatkowo :
  • 1 całe jajko
  • 5 łyżek brązowego cukru

Jajko wbijamy do małej miseczki i lekko je roztrzepujemy.


Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy śmietanę.

Do miski przekładamy masło i ucieramy je na puch. Dodajemy żółtko - ucieramy. Utarty tłuszcz z żółtkiem dodajemy do mąki i śmietany. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość 3 mm. Powstały płat ciasta dzielimy na prostokąty o wymiarach 8 cm x 4 cm. Na każdy prostokąt kładziemy po łyżeczce masy porzeczkowej. Następnie ciastko zwijamy w rulonik ( zdjęcie poniżej).

Każde ciasteczko smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem.

Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut 0 na złoty kolor. Po upieczeniu ciasteczka wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego



Data publikacji: 08/07/2013


comments powered by Disqus