Kruche mikołaje
Bardzo proste w wykonaniu, Wspólna zabawa z dzieckiem będzie na pewno udana , bo po pierwsze zabawa z ciastem, dekorowanie i konsumowanie. Ciasteczka idealnie nadają się na te zimowe aczkolwiek krótkie dni....





Składniki na 40 ciasteczek.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na kruche ciasto:
- 2 pełne szklanki mąki krupczatki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 250 g margaryny
- 2 surowe żółtka
Margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy żółtka oraz margarynę. Wyrabiamy ciasto. Formujemy je w kule , owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Po upływie podanego czasu, ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko podsypanej mąka stolnicy, wałkujemy je na płat o grubości 5 mm. Za pomocą dużej foremki w kształcie serca wycinamy ciastka.
Surowe ciastka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut , na jasnozłoty kolor ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Składniki na lukier biały z białek:
- 2 surowe białka z jajek
- 200 g cukru pudru
- na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)
Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.
Dodatkowo:
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 300 g białych, małych kulek ryżowych
- 70 g czekoladowych, małych kulek ryżowych
- parę kryształków czerwonego barwnika spożywczego
- 50-60 g czerwonych dropsów czekoladowych w czerwonej skorupce
Do miski przekładamy serek mascarpone , dodajemy cukier puder i oba składniki miksujemy na gładką , jednolitą masę. Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego , zakończonego mała, okrągłą końcówką. Worek cukierniczy z serkiem wkładamy do lodówki.
Wykonanie:
Dekorujemy ciasteczka : upieczone ciastka , zaczynając od strony dwóch brzuszków, do wysokości 1/3 ciastka,zamaczamy w lukrze ( zdjęcie powyżej). Ciastka polukrowane układamy na suchym papierze do pieczenia i układamy na nim białe kulki ryżowe - dekorujemy brodę mikołajowi. Gdy brody będą już gotowe, wykładamy worek cukierniczy z serkiem i za jego pomocą rysujemy , wysokie wąsy świętemu. Na łączeniu wąsów , za pomocą lukru przyklejamy dropsa czekoladowego w czerwonej polewie - będzie to jego nos ( zdjęcie pomocnicze powyżej). Wykorzystując lukier przyklejamy czekoladowe, małe kulki ryżowe - i tak powstają oczy mikołaja ( zdjęcie pomocnicze powyżej).
Białego lukru powinno nam trochę zostać. Do jego pozostałości dodajemy parę kryształków czerwonego barwnika i łączymy składniki. Czerwonym lukrem , za pomocą pędzla cukierniczego malujemy czapki - trójkąty. I serka mascarpone powinno trochę jeszcze zostać, więc za jego pomocą tworzymy futro jak i pompon w czapce ( zdjęcie pomocnicze powyżej). I gotowe.
Podajemy
Smacznego
Przydatne linki:
http://ciasteczkowy-potwor.pl/lukier-bialy-z-bialek
Data publikacji: 01/12/2013
comments powered by Disqus