Kruche mikołaje

Bardzo proste w wykonaniu, Wspólna zabawa z dzieckiem będzie na pewno udana , bo po pierwsze zabawa z ciastem, dekorowanie i konsumowanie. Ciasteczka idealnie nadają się na te zimowe aczkolwiek krótkie dni....

Ocena:
1 5

Składniki na 40 ciasteczek.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 2 pełne szklanki mąki krupczatki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 250 g margaryny
  • 2 surowe żółtka

Margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy żółtka oraz margarynę. Wyrabiamy ciasto. Formujemy je w kule , owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upływie podanego czasu, ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko podsypanej mąka stolnicy, wałkujemy je na płat o grubości 5 mm. Za pomocą dużej foremki w kształcie serca wycinamy ciastka.

Surowe ciastka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut , na jasnozłoty kolor ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na lukier biały z białek:
  • 2 surowe białka z jajek
  • 200 g cukru pudru
  • na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)

Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.


Dodatkowo:
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 300 g białych, małych kulek ryżowych
  • 70 g czekoladowych, małych kulek ryżowych
  • parę kryształków czerwonego barwnika spożywczego
  • 50-60 g czerwonych dropsów czekoladowych w czerwonej skorupce

Do miski przekładamy serek mascarpone , dodajemy cukier puder i oba składniki miksujemy na gładką , jednolitą masę. Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego , zakończonego mała, okrągłą końcówką. Worek cukierniczy z serkiem wkładamy do lodówki.


Wykonanie:

Dekorujemy ciasteczka : upieczone ciastka , zaczynając od strony dwóch brzuszków, do wysokości 1/3 ciastka,zamaczamy w lukrze ( zdjęcie powyżej). Ciastka polukrowane układamy na suchym papierze do pieczenia i układamy na nim białe kulki ryżowe - dekorujemy brodę mikołajowi. Gdy brody będą już gotowe, wykładamy worek cukierniczy z serkiem i za jego pomocą rysujemy , wysokie wąsy świętemu. Na łączeniu wąsów , za pomocą lukru przyklejamy dropsa czekoladowego w czerwonej polewie - będzie to jego nos ( zdjęcie pomocnicze powyżej). Wykorzystując lukier przyklejamy czekoladowe, małe kulki ryżowe - i tak powstają oczy mikołaja ( zdjęcie pomocnicze powyżej).

Białego lukru powinno nam trochę zostać. Do jego pozostałości dodajemy parę kryształków czerwonego barwnika i łączymy składniki. Czerwonym lukrem , za pomocą pędzla cukierniczego malujemy czapki - trójkąty. I serka mascarpone powinno trochę jeszcze zostać, więc za jego pomocą tworzymy futro jak i pompon w czapce ( zdjęcie pomocnicze powyżej). I gotowe.

Podajemy

Smacznego


Przydatne linki:

http://ciasteczkowy-potwor.pl/lukier-bialy-z-bialek


Data publikacji: 01/12/2013


comments powered by Disqus