Kruche migdałowe rogaliki
Po prostu pyszne, lekkie, kruszę i po prostu proste w wykonaniu.





Składniki na 3 blachy do pieczenia.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem ciastek mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciastka:
- 100 g mielonych migdałów ( na pył)
- 200 g mąki pszennej / tortowej
- 100 g masła
- 100 g margaryny
Dodatkowo:
- 6 x 20 g opakowań cukru wanilianowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
W młynku do kawy mielimy cukier wanilianowy na pył.
W niewielkiej misce łączymy ze sobą cukier puder oraz cukier wanilianowy.
Wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy do niej zmielone migdały, masło oraz margarynę. Za pomocą noża siekamy ze sobą składniki. Czynność tą wykonujemy tak długo aż składniki zaczną się łączyć ze sobą. Wtedy odkładamy nóż i szybko dłońmi zataczamy ciasto w kulę. Ciasto wkładamy na 30-60 minut do lodówki.
Po upływie podane czasu - wykładamy ciasto i na lekko podsypanej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 1 cm. Następnie za pomocą foremki wycinamy rogaliki.
Ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 12-12 minut - na złoty kolor.
Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i bardzo mocno posypujemy je cukrem pudrem. Oprószone, gorące ciasteczka pozostawiamy do przestygnięcia. Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 10/07/2013
comments powered by Disqus