Kruche migdałowe rogaliki

Po prostu pyszne, lekkie, kruszę i po prostu proste w wykonaniu.

Ocena:
1 5

Składniki na 3 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem ciastek mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciastka:
  • 100 g mielonych migdałów ( na pył)
  • 200 g mąki pszennej / tortowej
  • 100 g masła
  • 100 g margaryny

Dodatkowo:
  • 6 x 20 g opakowań cukru wanilianowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru

W młynku do kawy mielimy cukier wanilianowy na pył.

W niewielkiej misce łączymy ze sobą cukier puder oraz cukier wanilianowy.


Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy do niej zmielone migdały, masło oraz margarynę. Za pomocą noża siekamy ze sobą składniki. Czynność tą wykonujemy tak długo aż składniki zaczną się łączyć ze sobą. Wtedy odkładamy nóż i szybko dłońmi zataczamy ciasto w kulę. Ciasto wkładamy na 30-60 minut do lodówki.

Po upływie podane czasu - wykładamy ciasto i na lekko podsypanej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 1 cm. Następnie za pomocą foremki wycinamy rogaliki.

Ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 12-12 minut - na złoty kolor.

Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i bardzo mocno posypujemy je cukrem pudrem. Oprószone, gorące ciasteczka pozostawiamy do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 10/07/2013


comments powered by Disqus