Kruche kwiaty z różą
Kruche ciastka z nutą amaretto przełożone konfiturą różaną. Udekorowane pianką.





Składniki na około 45 ciastek.
Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki:
- 1 pełna szklanka mąki pszennej / tortowej
- 1 żółtko
- 1/2 szklanka cukru kryształu
- 125 g margaryny
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kieliszek likieru amaretto
Na stolnicy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, żółtko, pokrojoną w kostkę margarynę oraz alkohol. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę którą wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Po upłynięciu tego czasu ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część należy rozwałkować na placek o grubości 4-5 mm. Za pomocą foremki wycinamy kształt kwiatka. Czynność tą powtarzamy aż skończy się nam ciasto ciasta. Wykrojone ciasteczka wykładamy na blachę do pieczenia.
Do ozdoby:
- jedno białko
- szczypta soli
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny lub rodzynek
W małej misce umieszczamy białka dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Łączymy ze sobą składniki. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego. Na każde ciasteczko wyciskamy piane i zdobimy suszoną żurawiną lub rodzynkiem.
Tak przygotowane ciasteczka pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut (na złoty kolor).
Po upieczeniu ciastka odstawiamy do przestygnięcia.
Do przełożenia:
- 100 g konfitur z róży
Dżem przekładamy do rękawa cukierniczego. Na połowę kwiatków ( nie na piankę) wyciskamy dżem i przykrywamy go drugim ciastkiem.
Smacznego
Data publikacji: 07/11/2012
comments powered by Disqus