Kruche kwiaty z różą

Kruche ciastka z nutą amaretto przełożone konfiturą różaną. Udekorowane pianką.

Ocena:
1 5

Składniki na około 45 ciastek.

Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki:
  • 1 pełna szklanka mąki pszennej / tortowej
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanka cukru kryształu
  • 125 g margaryny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kieliszek likieru amaretto

Na stolnicy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, żółtko, pokrojoną w kostkę margarynę oraz alkohol. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę którą wkładamy do lodówki na około 2 godziny.

Po upłynięciu tego czasu ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część należy rozwałkować na placek o grubości 4-5 mm. Za pomocą foremki wycinamy kształt kwiatka. Czynność tą powtarzamy aż skończy się nam ciasto ciasta. Wykrojone ciasteczka wykładamy na blachę do pieczenia.


Do ozdoby:
  • jedno białko
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny lub rodzynek

W małej misce umieszczamy białka dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Łączymy ze sobą składniki. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego. Na każde ciasteczko wyciskamy piane i zdobimy suszoną żurawiną lub rodzynkiem.

Tak przygotowane ciasteczka pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut (na złoty kolor).

Po upieczeniu ciastka odstawiamy do przestygnięcia.


Do przełożenia:
  • 100 g konfitur z róży

Dżem przekładamy do rękawa cukierniczego. Na połowę kwiatków ( nie na piankę) wyciskamy dżem i przykrywamy go drugim ciastkiem.

Smacznego


Data publikacji: 07/11/2012


comments powered by Disqus