Kruche kaczuszki z marmoladą

Te ciasteczka są żółte dzięki barwnikowi, zresztą tak jak powinny być żółte kaczuszki. Na dodatek idealnie sprawdzą się u osób uczulonych na białko/jajko, gdyż w swoim składzie nie posiadają owego składnika. Przełożone domową marmoladą, ozdobione według gustów i zajadamy....

Ocena:
1 5

Składniki na 50 sztuk , po złożeniu 25 sztuk.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto kruche:
  • 300 g mąki pszennej/ tortowej
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g masła lub dobrej margaryny
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • kilka kryształków żółtego barwnika spożywczego

Masło / margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i sodą oczyszczoną. Do suchych składników dodajemy tłuszcz wraz z żółtym barwnikiem spożywczym. Za pomocą noża, siekamy składniki tak długo ,aż utworzą się nam drobne grudki, wtedy odkładamy nóż i energicznie wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto formujemy w kule i wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość 4- 5 mm. Z powstałego płata ciasta, za pomocą foremek wycinamy kaczuszki wraz ze skrzydełkami (50 sztuk kaczuszek i 50 sztuk skrzydełek).

Surowe ciastka układamy na blaszce i pieczemy je w 190-200 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).

Po upieczeniu ciastka pozostawiamy na blaszce/ papierze by przestygły. Dopiero zimne ciastka ściągamy z blachy.


Składniki na marmoladę:
  • 500 g powideł z mirabelek
  • 2 opakowania sypkiej żółtej galaretki (cytrynowej, pomarańczowej, brzoskwiniowej)

Do rondelka przekładamy powidła z mirabelek i dodajemy do nich sypkie galaretki. Składniki umieszczamy na najmniejszym palniku i na małym ogniu smażymy je - farsz przesmażamy około 15 minut. Gotowy dżem ściągamy z palnika i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Przestudzony dżem przekładamy do rękawa cukierniczego, zakończonego dowolną końcówką.


Do ozdoby:
  • pisaki cukrowe/lukrowe biały, żółty i czerwony
  • kwiaty z czerwonej masy marcepanowej z kolorowymi kuleczkami
  • czekoladowe kuleczki (50 sztuk)
  • kokardki

Wykonanie:

Upieczone i przestudzone skrzydła zdobimy za pomocą żółtego pisaka lukrowego.

Ciasteczka kaczki zdobimy - na prawej stronie ciastek, za pomocą białego pisaka lukrowego rysujemy źrenice w które wkładamy czekoladowe, małe kulki. Za pomocą czerwonego pisaka lukrowego malujemy dzióbki. Na połowie ciastek, za pomocą czerwonego pisaka przytwierdzamy kwiaty, a za pomocą żółtego pisaka kokardki i ozdobione skrzydełka.

Połowę ciastek, kaczek (25 sztuk) odwracamy na lewą stronę. Następnie za pomocą worka cukierniczego wyciskamy grubą warstwę marmolady. Marmoladę równomiernie rozkładamy na ciastku. Ciastka składamy - przykrywamy marmoladę drugim ciastkiem (bez marmolady). Tak złożone ciastka wkładamy do lodówki by marmolada stwardniała i dokładnie skleiła ciastka.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 17/04/2014


comments powered by Disqus