Kruche czekoladowe misie
Proste, czekoladowe, kruche ciasto zanurzone w lukrze czekoladowym i finezyjnie ozdobione. To moja propozycja na pojawienie się uśmiechu.





Składniki na 2 blachy do pieczenia.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na półkruche ciasto:
- 140 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mąki pszennej typ 450
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 3 żółtka surowe
- 3 łyżki oleju roślinnego / słonecznikowego / rzepakowego
Masło kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, gorzkie kakao i cukier puder. Do suchych składników dodajemy żółtka oraz tłuszcze (masło i olej). Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 5 mm. Z płatu ciasta wycinamy ciasteczka- misie.
Tak przygotowane surowe ciasteczka układamy na blaszce a następnie pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 12- 15 minut (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Składniki na lukier śmietanowy:
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem. Następnie dodajemy kakao i ponownie chwilę ucieramy.
Do ozdoby:
- 3-4 pisaki lukrowe/ cukrowe w kolorze czerwonym
- białe i ciemne kuleczki ryżowe w czekoladzie
- groszek czekoladowy
- pisaki lukrowy / cukrowy zielony, biały, żółty
Wykonanie:
Upieczone, przestudzone ciasteczka zamaczamy w lukrze czekoladowy i układamy na kratce by ociekł z nich lukier i dokładnie na nich zastygł.
Następnie za pomocą kolorowych pisaków cukrowy / lukrowych zdobimy ciasta- malujemy misiom spodenki, przyklejamy czekoladki a na nich czekoladowe, ryżowe noski i oczy oraz rysujemy im uśmiechy.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 29/09/2014
comments powered by Disqus