Kruche czekoladowe misie

Proste, czekoladowe, kruche ciasto zanurzone w lukrze czekoladowym i finezyjnie ozdobione. To moja propozycja na pojawienie się uśmiechu.

Ocena:
1 5

Składniki na 2 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na półkruche ciasto:
  • 140 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 450
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 żółtka surowe
  • 3 łyżki oleju roślinnego / słonecznikowego / rzepakowego

Masło kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, gorzkie kakao i cukier puder. Do suchych składników dodajemy żółtka oraz tłuszcze (masło i olej). Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 5 mm. Z płatu ciasta wycinamy ciasteczka- misie.

Tak przygotowane surowe ciasteczka układamy na blaszce a następnie pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 12- 15 minut (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.


Składniki na lukier śmietanowy:
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem. Następnie dodajemy kakao i ponownie chwilę ucieramy.


Do ozdoby:
  • 3-4 pisaki lukrowe/ cukrowe w kolorze czerwonym
  • białe i ciemne kuleczki ryżowe w czekoladzie
  • groszek czekoladowy
  • pisaki lukrowy / cukrowy zielony, biały, żółty

Wykonanie:

Upieczone, przestudzone ciasteczka zamaczamy w lukrze czekoladowy i układamy na kratce by ociekł z nich lukier i dokładnie na nich zastygł.

Następnie za pomocą kolorowych pisaków cukrowy / lukrowych zdobimy ciasta- malujemy misiom spodenki, przyklejamy czekoladki a na nich czekoladowe, ryżowe noski i oczy oraz rysujemy im uśmiechy.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 29/09/2014


comments powered by Disqus