Kruche czekoladowe ciasteczka z budyniem i ananasem

Pyszne, bardzo kruche ciasteczka można podawać na wiele sposobów i oto jeden z nich.

Ocena:
1 5

Składniki na 3 blaszki ciasteczek.

Blaszki przed pieczeniem należy posmarować margaryną.

Przed pieczeniem ciasteczek należy nagrzać piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 2 ugotowane żółtka
  • 1 całe surowe jajko
  • 1 surowe żółtko
  • 1/2 kg mąki pszennej / tortowej
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 200 g miękkiej margaryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duża łyżka gorzkiego kakao
  • 2 łyżki nalewki waniliowej lub aromatu waniliowego

Do makutry wkładamy miękką margarynę i dodajemy do niej cukier. Składniki ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy gotowane żółtka oraz surowe całe jajko i surowe żółtko. Wszystko dokładnie rozcieramy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Do powstałej masy dodajemy jogurt oraz nalewkę (aromat). Łączymy składniki.

Na stolnicę przesiewamy ze sobą mąkę , proszek do pieczenia oraz kakao. Do mąk dodajemy utartą masę z makutry. Z tak przygotowanych składników wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki.

Po upływie podanego czasu wyciągamy ciasto z lodówki. Rozwijamy je z foli. Za pomocą maszynki do ciastek, na blaszkę wyciskamy ciasteczka.

Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12 minut .

Po upieczeniu wykładamy je z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.


Do ozdoby:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 400 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 250-300 g suszonego, pokrojonego w kostkę, kolorowego ananasa

Do kubka odlewamy 100 ml mleka i dodajemy do niego budynie oraz cukier. Składniki mieszamy na jednolitą masę. Resztę mleka należy zagotować. Do gotującego się mleka wlewamy surową masę z kubka. Powstały budyń gotujemy około 5 minut. Budyń podczas gotowania należy mieszać by nie przywarł do rondla. Ugotowany budyń ściągamy z palnika i przekładamy go do rękawa cukierniczego.

Do rękawa cukierniczego nie zakładamy żadnej końcówki.

Budyniu nie studzimy ale tym samym uważamy by nie poparzyć dłoni.


Wykonanie:

Na zimne ciasteczka, na ich środek wyciskamy z rękawa cukierniczego "kroplę" gorącego budyniu. By budyń dobrze odszedł od rękawa można go odciąć nożem , uprzednio zamoczonym w wodzie.

Gorącą kroplę budyniu zdobimy kawałkiem suszonego ananasa (robimy to szybko bo budyń szybko zastyga i nie sklei nam owocu). Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 15/04/2013


comments powered by Disqus