Kruche czekoladowe ciasteczka

A o to przepis na kolejne kruche ciasto z dodatkiem gorzkiego kakao.

Ocena:
1 5

Składniki na dwie blaszki do pieczenia.

Blaszki należy wyłożyć papierem do pieczenia.


Składniki na kruche ciasteczka:
  • 1/2 kg mąki pszennej / tortowej
  • 1,5 szklanki cukru kryształu
  • 250 g margaryny
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Wykonanie:

Na stolnicy przesiewamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Do sypkich składników dodajemy cukier, żółtka i pokrojoną w kostkę margarynę. Z podanych składników wyrabiam ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy na około 2 godziny w lodówce.

Następnie ciasto wałkujemy na grubość 3-5 mm ,wycinamy ciasteczka , które pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut. Upieczone ciasteczka wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

www.ciasteczkowy-potwor.pl/kruche-ciasteczka-czekoladowe-z-masa-kokosowa


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus