Kruche ciasto z wanilią

Kruche ciasto z dodatkiem cukru waniliowego.

Ocena:
1 5

Składniki na 3 blaszki do pieczenia.

Blaszki do pieczenia należy natłuścić np. margaryną.

Przed pieczeniem należy średnio nagrzać piekarnik.


Składniki na ciastka:
  • 1/2 kg mąki pszennej / tortowej
  • 250 g margaryny
  • 2 żółtka surowe
  • 1 całe jajko
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej posiekaną margarynę, żółtka, jajko, cukry i śmietanę. Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po upływie podanego czasu wyciągamy ciasto z lodówki i za pomocą maszynki do ciastek wyciskamy ciastka na blaszkę do pieczenia.

Ciastka pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach Celsjusza przez 12 minut.

Po upieczeniu wykładamy je z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.


Poniżej link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

www.ciasteczkowy-potwor.pl/kruche-waniliowe-ciasteczka-z-masa-porzeczkowo-galaretkowa


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus