Kruche ciasto z sypkim budyniem
Poniżej podaje przepis na kruche ciasto z sypkim budyniem.





Składniki na blaszkę prostokątną o wymiarach 20 cm x 27 cm
Blaszkę prostokątna należy dokładnie natłuścić i oprószyć mąka pszenną / tortową.
Piekarnik przed pieczeniem należy nagrzać.
Składniki na ciasto:
- 100 g margaryny
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 pełna szklanka mąki pszennej / tortowej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
Wykonanie:
Na stopnice przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Żółtka wraz z cukrem ucieramy do białości a następnie dodajemy do suchych produktów. Do składników dodajemy margarynę i wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą kulę.
Ciasto należy rozwałkować na prostokąt o wymiarach formy (20cm x 27cm). Płat ciasta oprószamy lekko mąka i zwijamy go na wałek a następnie rozwijamy w blaszce do pieczenia.
Poniżej link w którym został wykorzystany powyższy przepis:
www.ciasteczkowy-potwor.pl/sernik-z-makiem-na-kruchym-spodzie
Data publikacji: 22/03/2013
comments powered by Disqus