Kruche ciasto z owocami i pianką kisielową

Uwielbiam ciasta według starych przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, takich prawdziwych babcinych. I takie często na moim stole żądzą. Dziś przepis Babci Ziuty na mega kruche ciasto z sezonowymi owocami (dziś to będą morele) oraz kisielową pianką. Gorąco polecam.

Ocena:
1 5

Składniki na tortownice o średnicy 24 cm.

Tortownice wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem dobrze nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki krupczatki (szklanka 250 ml)
  • 4 surowe żółtka (wielkość L)
  • 250 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru kryształu

Na stolnice przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy łyżkę cukru, masło kroimy w kostkę i dodajemy do suchych produktów. Wlewamy żółtka oraz oliwę z oliwek. Za pomocą noża siekamy składniki (jak najmniej dotykamy je dłońmi). Gdy ciasto się z bryluje, szybko zarabiamy je dłońmi, formujemy w kulę. Ciasto wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Warto jest przykryć ciasto na przykład folią spożywczą żeby nie przesiąkło zapachami lodówki.


Składniki na kisielową piankę:
  • 4 białka (z jajek wielkości L)
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 opakowanie kisielu np. czerwonego (40g)

Bezę kisielową robimy dopiero gdy nasze ciasto już stwardniało.

Do miski wlewamy białka i ubijamy je na sztywno. Do ubitej piany stopniowo wsypujemy kisiel i dobrze go łączymy. Następnie stopniowo, porcjami wsypujemy cukier i dokładnie go rozpuszczamy w białkach.


Dodatkowo:
  • 350 g moreli
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Owoce myjemy, suszymy i drylujemy.


Wykonanie:

Z lodówki wykładamy ciasto, odwijamy z foli i dzielimy w proporcji 2/3 do 1/3. większą część ścieramy na tarce na grubych oczkach na dno formy. Na ciasto układamy, skórką do dołu, morele, które przykładamy pianką kisielową. Na piankę ścieramy (za pomocą tarki) pozostałą część ciasta.

Surowe ciasto umieszczamy we wcześniej nagrzanym piekarniku i pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku.

Przestudzone ciasto wykładamy z piekarnika, blaszki i tuż przed podaniem wierzch oprószamy cukrem pudrem.


Data publikacji: 10/09/2020


comments powered by Disqus