Kruche ciasto z gotowanych i surowych żółtek
Ciasto to idealnie nadaje się do pieczenia kruchych ciastek z masami czy też tylko posypanych cukrem.
Ocena:





Składniki na ciastka:
- 1/2 kg mąki pszennej / tortowej
- 250 g margaryny
- 2 żółtka surowe
- 1 całe jajko
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej posiekaną margarynę, żółtka, jajko, cukry i śmietanę. Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po upływie podanego czasu wyciągamy ciasto z lodówki i za pomocą maszynki do ciastek wyciskamy ciastka na blaszkę do pieczenia. Zamiast maszynki - ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy je na grubość 3-4 mm. Następnie za pomocą foremek wycinamy ciasteczka.
Ciastka pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach Celsjusza przez 12 minut.
Po upieczeniu wykładamy je z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Smacznego
Data publikacji: 20/09/2013
comments powered by Disqus