Kruche ciasto z gotowanych i surowych żółtek

Ciasto to idealnie nadaje się do pieczenia kruchych ciastek z masami czy też tylko posypanych cukrem.

Ocena:
1 5
Składniki na ciastka:
  • 1/2 kg mąki pszennej / tortowej
  • 250 g margaryny
  • 2 żółtka surowe
  • 1 całe jajko
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej posiekaną margarynę, żółtka, jajko, cukry i śmietanę. Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po upływie podanego czasu wyciągamy ciasto z lodówki i za pomocą maszynki do ciastek wyciskamy ciastka na blaszkę do pieczenia. Zamiast maszynki - ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy je na grubość 3-4 mm. Następnie za pomocą foremek wycinamy ciasteczka.

Ciastka pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach Celsjusza przez 12 minut.

Po upieczeniu wykładamy je z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego


Data publikacji: 20/09/2013


comments powered by Disqus