Kruche ciasto na mazurek

Poniżej podaje przepis na kruche ciasto , które idealnie nadaje się na podstawę mazurka.

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem nagrzewamy dobrze piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 1 żółtko
  • 100 g masła lub dobrej margaryny
  • 70 g cukru pudru
  • 3 duże łyżki kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g mąki

Wykonanie:

Na stolnice przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W mące robimy wgłębienie do, którego wlewamy śmietanę, żółtko, cukier a następnie tłuszcz. Z podanych składników wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. 2/3 ciasta podsypujemy mąką i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 20 cm x27 cm. Rozwałkowany płat ciasta podsypujemy mąka i zwijamy na wałek. Następnie rozkładamy je na blaszce do pieczenia. Z 1/3 ciasta robimy cztery wałki o długości 35 cm i cztery wałki o długości 25 cm. Z wałków zaplatamy warkocze (z dwóch wałków krótszych i dwóch wałków dłuższych). Warkocze nakładamy na rozwałkowane i umieszczone w blaszce ciasto. (Warkocze smarujemy białkiem).

Ciasto pieczemy w 180-190 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - na złoty kolor. Po upieczeniu wykładamy je z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

www.ciasteczkowy-potwor.pl/mazurek-z-kajmakiem-i-biala-czekolada


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus