Kruche ciasto na ciasteczka
A o to przepis na kruche ciasto idealnie nadające się do ciasteczek pieczonych w foremkach.





Składniki na ciasto:
- 220 g margaryny w temperaturze pokojowej
- 100g cukru pudru
- 2 żółtka
- 300 g mąki pszennej / tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Wykonanie:
W niewielkiej misce miksujemy ze sobą żółtka z cukrem pudrem i aromatem waniliowym tak długo aż uzyskamy złotą masę. Na stolnice przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia. Do suchych produktów dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę. Wlewamy zmiksowane żółtka z cukrem. Z podanych składników wyrabiamy gładkie , jednolite ciasto. Owijamy je folią spożywczą i na godzinę odkładamy do lodówki.
Po upłynięciu podanego czasu ciasto dzielimy na 5 części. Każdą część wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość 4 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.
Muszelki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut - na złoty kolor.
Po upieczeniu odkładamy je do ostygnięcia.
Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:
ciasteczkowy-potwor.pl/muszelki-z-kremem-wisniowym
Data publikacji: 22/03/2013
comments powered by Disqus