Kruche ciasto na ciasteczka

A o to przepis na kruche ciasto idealnie nadające się do ciasteczek pieczonych w foremkach.

Ocena:
1 5
Składniki na ciasto:
  • 220 g margaryny w temperaturze pokojowej
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 300 g mąki pszennej / tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Wykonanie:

W niewielkiej misce miksujemy ze sobą żółtka z cukrem pudrem i aromatem waniliowym tak długo aż uzyskamy złotą masę. Na stolnice przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia. Do suchych produktów dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę. Wlewamy zmiksowane żółtka z cukrem. Z podanych składników wyrabiamy gładkie , jednolite ciasto. Owijamy je folią spożywczą i na godzinę odkładamy do lodówki.

Po upłynięciu podanego czasu ciasto dzielimy na 5 części. Każdą część wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość 4 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Muszelki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut - na złoty kolor.

Po upieczeniu odkładamy je do ostygnięcia.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

ciasteczkowy-potwor.pl/muszelki-z-kremem-wisniowym


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus