Kruche ciasteczka z malinowym dżemem
Już powoli zamykamy w słoikach smak letnich owoców- ja też przetworów na zimę trochę przygotowałam dla swojej rodziny. Ale przyznam, że tylko jak je zrobiłam zaraz zaczęliśmy się nimi zajadać. Tym razem otwarty został słoik z dżemem malinowym, który wspomógł smakowo kruche, lukrowane ciasteczka.





Składniki na 2 blachy do pieczenia.
Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy.
Piekarnik dobrze nagrzewamy.
Składniki na ciasto kruche:
- 3 ugotowane żółtka
- 300 g mąki pszennej / tortowej
- 230 g masła / margaryny ( najlepiej dobrze zmarznięte)
- 110 g cukru pudru
Ugotowane żółtka ścieramy na drobnych oczkach, na tarce do miseczki.
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej tłuszcz, cukier oraz starte żółtka. Z podanych składników wyrabiamy jednolite , gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto owijamy dobrze folią spożywczą i przekładamy na 2 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu ciasto wyciągamy z lodówki , rozwijamy z foli i wałkujemy na grubość 3 mm , na wcześniej podsypanej mąka stolnicy.
Z płata ciasta, za pomocą foremki wycinamy ciasteczka. Ciastka układamy na blaszce i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Upieczone ciasteczka wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Składniki na lukier na surowo:
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka spirytusu
Wsypujemy mączkę cukrową do miski z kamionki. Dodajemy do niej alkohol, sok z cytryny oraz stopniowo wodę i bez przerwy ucieramy pałką drewnianą. Gdy lukier zacznie dobrze gęstnieć to znak, że jest już gotowy.
Dodatkowo:
- 3 pisaki cukrowe/lukrowe białe
- 400 g dżemu malinowego
Wykonanie:
Połowę upieczonych, przestudzonych ciasteczek lukrujemy z jednej strony i układamy je na kratce by ociekły z nadmiaru lukru oraz by lukier dobrze na nich zastygł. Następnie na o lukrowanych ciasteczkach, za pomocą pisaków lukrowych/cukrowych rysujemy wzorki. Na pozostałej części ciasteczek (na nie o lukrowanej stronie) rozkładamy równomiernie dżem malinowy, który przykrywamy ozdobionymi ciasteczkami. Ciasteczka pozostawiamy na około godzinę by ozdoby lukrowe dobrze zastygły na nich.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 16/08/2016
comments powered by Disqus