Kruche ciasteczka z malinowym dżemem

Już powoli zamykamy w słoikach smak letnich owoców- ja też przetworów na zimę trochę przygotowałam dla swojej rodziny. Ale przyznam, że tylko jak je zrobiłam zaraz zaczęliśmy się nimi zajadać. Tym razem otwarty został słoik z dżemem malinowym, który wspomógł smakowo kruche, lukrowane ciasteczka.

Ocena:
1 5

Składniki na 2 blachy do pieczenia.

Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy.

Piekarnik dobrze nagrzewamy.


Składniki na ciasto kruche:
  • 3 ugotowane żółtka
  • 300 g mąki pszennej / tortowej
  • 230 g masła / margaryny ( najlepiej dobrze zmarznięte)
  • 110 g cukru pudru

Ugotowane żółtka ścieramy na drobnych oczkach, na tarce do miseczki.

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej tłuszcz, cukier oraz starte żółtka. Z podanych składników wyrabiamy jednolite , gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto owijamy dobrze folią spożywczą i przekładamy na 2 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu ciasto wyciągamy z lodówki , rozwijamy z foli i wałkujemy na grubość 3 mm , na wcześniej podsypanej mąka stolnicy.

Z płata ciasta, za pomocą foremki wycinamy ciasteczka. Ciastka układamy na blaszce i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Upieczone ciasteczka wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.


Składniki na lukier na surowo:
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka spirytusu

Wsypujemy mączkę cukrową do miski z kamionki. Dodajemy do niej alkohol, sok z cytryny oraz stopniowo wodę i bez przerwy ucieramy pałką drewnianą. Gdy lukier zacznie dobrze gęstnieć to znak, że jest już gotowy.


Dodatkowo:
  • 3 pisaki cukrowe/lukrowe białe
  • 400 g dżemu malinowego

Wykonanie:

Połowę upieczonych, przestudzonych ciasteczek lukrujemy z jednej strony i układamy je na kratce by ociekły z nadmiaru lukru oraz by lukier dobrze na nich zastygł. Następnie na o lukrowanych ciasteczkach, za pomocą pisaków lukrowych/cukrowych rysujemy wzorki. Na pozostałej części ciasteczek (na nie o lukrowanej stronie) rozkładamy równomiernie dżem malinowy, który przykrywamy ozdobionymi ciasteczkami. Ciasteczka pozostawiamy na około godzinę by ozdoby lukrowe dobrze zastygły na nich.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 16/08/2016


comments powered by Disqus