Kruche ciasteczka z kremem malinowym

Niesamowitą kruchość , finezyjny krem malinowy a do tego dla równowagi lukier.

Ocena:
1 5

Składniki na 25 sztuk.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 125 g masła
  • 3 łyżek mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 surowe żółtka
  • 270 g mąki pszennej / tortowej

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy do niej tłuszcz oraz mleko i siekamy ze sobą składniki. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem do białości. Utarte żółtka przelewamy do posiekanego tłuszczu z mąką i szybko zarabiamy składniki na gładkie , jednolite ciasto. Powstałe ciasto owijamy szczelnie folia spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, rozwijamy z foli i na lekko podsypanej stolnicy wałkujemy je na płat ciasta o grubości 3-4 mm. Za pomocą szklanki wycinamy 25 sztuk ciastek. Z pozostałego płatu ciasta , za pomocą foremki, wykrawamy kształt kwiatka w , którym wycinamy środek (np. za pomocą końcówki do worka cukierniczego).

Surowe ciastka układamy na blaszce i pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut, na złoty kolor ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Upieczone ciastka wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na masę malinową:
  • 1 sypki budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym ( 1 x 40 g)
  • 250 ml mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1,5 szklanki świeżych malin ( ewentualnie rozmrożonych)

Do garnuszka wlewamy 100 ml mleka i dodajemy do niego opakowanie sypkiego budyniu. Składniki łączymy ze sobą na gładką, jednolitą masę.

Do rondla nalewamy 150 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka dodajemy surową masę. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając go by nie przywarł do spodu naczynia. Po ugotowaniu przykrywamy go folią i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze ucieramy na puch masło z cukrem pudrem . Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń -ucieramy. Do powstałej puszystej masy wsypujemy owoce i dokładnie je rozcieramy.

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego (końcówka dowolna) i na czas przygotowania ciastek wkładamy do lodówki.


Składniki na lukier biały z białek:
  • 2 surowe białka z jajek
  • 200 g cukru pudru
  • na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)

Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.


Dodatkowo:
  • czerwony pisak lukrowy / cukrowy
  • 100 g kulek ryżowych w białej czekoladzie lub białych draży

Wykonanie:

Na upieczone, przestudzone , okrągłe ciastka wyciskamy sporą porcję masy malinowej , którą przykrywamy ciastkiem w kształcie kwiatka. Tak przygotowane ciastka polewamy lukrem ( zdjęcie poniżej/ powyżej). Ciastka pozostawiamy na 30-60 minut by lukier dobrze zastygł. Następnie w środek każdego ciastka wkładamy kulkę ryżową lub draża oraz dodatkowo zdobimy czerwonym pisakiem lukrowym ( zdjęcie poniżej/ powyżej).

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 09/10/2013


comments powered by Disqus