Kruche ciasteczka z kremem malinowym
Niesamowitą kruchość , finezyjny krem malinowy a do tego dla równowagi lukier.





Składniki na 25 sztuk.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na kruche ciasto:
- 125 g masła
- 3 łyżek mleka
- 3 łyżki oleju
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 surowe żółtka
- 270 g mąki pszennej / tortowej
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy do niej tłuszcz oraz mleko i siekamy ze sobą składniki. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem do białości. Utarte żółtka przelewamy do posiekanego tłuszczu z mąką i szybko zarabiamy składniki na gładkie , jednolite ciasto. Powstałe ciasto owijamy szczelnie folia spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, rozwijamy z foli i na lekko podsypanej stolnicy wałkujemy je na płat ciasta o grubości 3-4 mm. Za pomocą szklanki wycinamy 25 sztuk ciastek. Z pozostałego płatu ciasta , za pomocą foremki, wykrawamy kształt kwiatka w , którym wycinamy środek (np. za pomocą końcówki do worka cukierniczego).
Surowe ciastka układamy na blaszce i pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut, na złoty kolor ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Upieczone ciastka wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Składniki na masę malinową:
- 1 sypki budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym ( 1 x 40 g)
- 250 ml mleka
- 200 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1,5 szklanki świeżych malin ( ewentualnie rozmrożonych)
Do garnuszka wlewamy 100 ml mleka i dodajemy do niego opakowanie sypkiego budyniu. Składniki łączymy ze sobą na gładką, jednolitą masę.
Do rondla nalewamy 150 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka dodajemy surową masę. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając go by nie przywarł do spodu naczynia. Po ugotowaniu przykrywamy go folią i odstawiamy do przestygnięcia.
W makutrze ucieramy na puch masło z cukrem pudrem . Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń -ucieramy. Do powstałej puszystej masy wsypujemy owoce i dokładnie je rozcieramy.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego (końcówka dowolna) i na czas przygotowania ciastek wkładamy do lodówki.
Składniki na lukier biały z białek:
- 2 surowe białka z jajek
- 200 g cukru pudru
- na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)
Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.
Dodatkowo:
- czerwony pisak lukrowy / cukrowy
- 100 g kulek ryżowych w białej czekoladzie lub białych draży
Wykonanie:
Na upieczone, przestudzone , okrągłe ciastka wyciskamy sporą porcję masy malinowej , którą przykrywamy ciastkiem w kształcie kwiatka. Tak przygotowane ciastka polewamy lukrem ( zdjęcie poniżej/ powyżej). Ciastka pozostawiamy na 30-60 minut by lukier dobrze zastygł. Następnie w środek każdego ciastka wkładamy kulkę ryżową lub draża oraz dodatkowo zdobimy czerwonym pisakiem lukrowym ( zdjęcie poniżej/ powyżej).
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 09/10/2013
comments powered by Disqus