Kruche ciasteczka misie
Dla mojego Szkraba postanowiłam upiec pyszne, choć trochę, zdrowe ciasteczka. Aby sięgał chętniej po nie niż po sklepowe , nadałam im kształt głowy misia. W brew pozorom są one szybkie, tanie i łatwe w wykonaniu.





Składniki na 22 sztuk.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto pół kruche:
- 175 g masła lub dobrej margaryny
- 300 g mąki pszennej / tortowej
- 100 g cukru pudru
- 1 całe jajko
- 30 g gorzkiego kakao
- 2 łyżki mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatkowo:
- żółty, czerwony i biały pisak lukrowy
- 1/3 szklanki przegotowanej, zimnej wody
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy do niej margarynę, całe jajko, cukier puder, mleko, cukier waniliowy. Za pomocą noża, siekamy składniki do momentu powstanie dużych grudek. Wtedy odkładamy nóż i za pomocą dłoni szybko zarabiamy ciasto. Powstałe ciasto kształtujemy w kształcie wałka i dzielimy go na dwie równe części. Do jednej połówki białego ciasta dokładamy kakao i jeszcze raz je zarabiamy aż dokładnie połączą się nam składniki. Białe i czarne ciasto, osobno, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki by stwardniało.
Po upływie 2-3 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko podsypanej mąką stolnicy wałkujemy białe ciasto na płat na grubości 3-4 mm. Za pomocą szklanki wycinamy 11 okręgów. Pozostałe (białe) ciasto ponownie zarabiamy , wałkujemy na płat grubości 3-4 mm i tym razem za pomocą kieliszka wyrajamy 22 okręgi. Powstałe 11 małe okręgi przecinamy na pół.
Tą samą czynność wykonujemy z czekoladowym ciastem (wałkujemy na płat ciasta grubości 3-4mm i wycinamy okręgi, w tej samej liczbie jak w białym cieście).
Na blachę do pieczenia układamy 12 białych , dużych okręgów , smarujemy je wodą (po bokach i górze). Na jasny okrąg nakładamy mały brązowy okrąg (będzie to pysk -zdjęcie pomocnicze powyżej) a także z boku dużego jasnego koła przyklejamy połówki czekoladowych kółek (będą to uszy - zdjęcie powyżej).
Tak samo postępujemy z ciemnymi dużymi okręgami - na blachę do pieczenia układamy 12 ciemnych , dużych okręgów , smarujemy je wodą (po bokach i górze). Na okrąg nakładamy mały jasny okrąg ( będzie to pysk ) a także z boku dużego ciemnego koła przyklejamy połówki jasnych kółek ( będą to uszy).
Surowe ciasteczka pieczemy w 180-190 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut (piekarnik elektryczny , funkcja termoobieg). Upieczone ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Upieczone, zimne ciasteczka dekorujemy za pomocą pisaków lukrowych - malujemy oczy i pyszczek ( zdjęcia powyżej).
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 26/03/2014
comments powered by Disqus