Kruche ciasteczka migdałowe

A dziś mnie naszła ochota na najprostsze ciasteczka z maszynki. A do tego migdały i brązowy cukier.

Ocena:
1 5

Składniki na dwie blaszki do pieczenia.

Blaszki należy natłuścić np. margaryną.

Przed pieczeniem należy dobrze nagrzać piekarnik.


Składniki na ciastka:
  • 5 żółtek ugotowanych na twardo
  • 1 surowe żółtko
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g miękkiego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mielonych migdałów

Dodatkowo:
  • jedno surowe białko
  • 5 łyżek brązowego cukru

Białko przekładamy do miseczki i lekko podbijamy.


Wykonanie:

Mąkę łączymy ze zmielonymi migdałami na stolnicy. Dodajemy do nich masło. Ugotowane na twardo jajka ucieramy z surowym żółtkiem i cukrem na jednolitą masę. Następnie utarte składniki przekładamy na stolnicę, do pozostałych składników. Następnie wyrabiamy gładkie , jednolite ciasto. Ciasto przekładamy do maszynki do ciastek i za jej pomocą wyciskamy na blaszce ciasteczka (możemy również ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i za pomocą foremek wykroić ciastka).

Ciastka przed pieczeniem smarujemy białkiem i posypujemy cukrem.

Ciasteczka pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut (na złoty kolor; funkcja piekarnika termoobieg). Po upieczeniu wyciągamy je z piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 17/06/2013


comments powered by Disqus