Kruche ciasteczka dyniowe

Jesień ostatnimi dniami jest ciepła, kolorowa, słoneczna...po prostu piękna!!! I dla tego z chęcią zabrałam się do obróbki dyń - na teraz i na zimowe dni :). A że musu z dyni u mnie w bród wykorzystałam trochę do przepysznych kruchych, maślanych ciasteczek. Przyznam, że szybko się je robi (jak mamy już mus dyniowy) ale szybciej zjada.

Ocena:
1 5

Składniki na 3 blachy.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem dobrze nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 140 g miękkiego masła
  • 160 g cukru pudru
  • 150 g pure z dyni
  • 220 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 2 płaskie łyżeczki domowej przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Oba rodzaje mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami do piernika.

Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy do niego cukier puder i miksujemy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy na przemian pure z dyni oraz przesiane, suche składniki i dokładnie łączymy składniki. Surowe ciasto przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką Wilton 1M i wyciskamy na blachę ciasteczka w formie różyczek. Kruche ciastka dyniowe pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 15-20 minut do momentu gdy brzegi ciastek lekko się zarumienią (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 01/11/2018


comments powered by Disqus