Kruche ciasteczka czekoladowe z masą kokosową
Pyszne, kruche, czekoladowe ciasteczka z lekką pianką, ozdobione wiórkami kokosowymi. Na domiar tego przełożone pyszną masą kokosową. Polecam.





Składniki na dwie blaszki do pieczenia.
Blaszki należy wyłożyć papierem do pieczenia.
Składniki na kruche ciasteczka:
- 1/2 kg mąki pszennej / tortowej
- 1,5 szklanki cukru kryształu
- 250 g margaryny
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki gorzkiego kakao
Na stolnicy przesiewamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Do sypkich składników dodajemy cukier, żółtka i pokrojoną w kostkę margarynę. Z podanych składników wyrabiam ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy na około 2 godziny w lodówce.
Pianka na ciasteczka:
- 1 białko
- 7 łyżek cukru kryształu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier kryształ - ubijamy. Do ubitych białek z cukrem dodajemy mąkę ziemniaczaną i łączymy składniki.
Masa kokosowa:
- 200 g wiórek kokosowych
- 300 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 30%
- 165 ml mleczka kokosowego
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na złotą masę.
Do rondelka wlewamy mleczko kokosowe i podgrzewamy je. Do gorącego mleczka dodajemy żelatynę i doprowadzamy do jej połączenia z mleczkiem. Mleczko kokosowe odstawiamy do przestygnięcia. Do przestygniętych składników w rondelku dodajemy utarte żółtka - podczas wlewania składników delikatnie je miksujemy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Do ubitej kremówki wlewamy połączone płynne składniki - wszystko miksujemy. Do powstałej masy dodajemy wiórki kokosowe i wszystko łączymy ze sobą.
Powstałą masę przekładamy na 2-3 godziny do lodówki by stężała.
Wykonanie:
Po upływie dwóch godzin ciasto wyciągamy z lodówki. Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na płat o grubości około 1 cm. Za pomocą okrągłej, karbowanej foremki wycinamy z niego okręgi, które przekładamy na blaszkę do pieczenia. Za pomocą pędzla kuchennego smarujemy ciasteczka pianką. Na środku każdego ciasteczka umieszczamy szczyptę wiórek kokosowych.
Tak przygotowane ciasteczka pieczemy w 150 stopniach Celsjusza przez około 15 minut.
Upieczone ciasteczka odkładamy do przestygnięcia.
Przestygnięte ciasteczka przekładamy masą kokosową i podajemy.
Ciasteczka najlepiej przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Data publikacji: 18/02/2013
comments powered by Disqus