Kruche baranki

Powoli zbliżają się Święta Wielkiej Nocy dlatego zaczynam powoli testować wypieki, które oddadzą jej wyniosły, uroczysty nastrój. Dziś podaje przepis oraz sposób wykonania na kruche baranki - idealna zabawa dla całej rodziny, a jakie smaczne....

Ocena:
1 5

Składniki na 2 blaszki do pieczeni.

Blachy wykładamy papierem od pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej / tortowej
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g dobrej margaryny lub masła
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka gorzkiego kakao

Dodatkowo:
  • 1 surowe małe jajko lub białko
  • 1 łyżka mleka
  • biały pisak lukrowy/ cukrowy
  • cukrowe, brązowe perełki

Do niewielkiej miseczki wbijamy jajko (białko) dodajemy mleko i lekko roztrzepujemy.


Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną i dodajemy do niej cukier puder wraz z tłuszczem. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż powstaną nam duże grudki, wtedy odkładamy nóż i szybko dłońmi zarabiamy gładkie, jednolite ciasto. Surowe ciasto formujemy w rulon i dzielimy go na dwie równe części. Jedną część ciasta owijamy folą i wkładamy do lodówki na 30-40 minut. Natomiast do drugiej połówki dodajemy przesiane kakao i ponownie siekamy nożem i zarabiamy dłońmi - kakaowe ciasto również owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30-40 minut.

Po upływie 30-40 minut, pojedynczo, wykładamy jasne ciasto z lodówki odcinamy 1/3 (posłuży nam do pyska i rogów i to samo robimy z drugą połówką ciasta) i na lekko oprószone mąką stolnicy (lub papierze do pieczenia) wałkujemy je na grubość 5 mm. Za pomocą foremki w kształcie chmurki wycinamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia. To samo robimy z ciemnym ciastem.

Z odciętej części jasnej, potem ciemnej - odłożone (1/3) ciasto jasne wałkujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy na grubość 3-4 mm i za pomocą foremki w kształcie małego serca wycinamy ciastka. Serduszka przecinamy na pół i ich ostre końce odcinamy, zaokrąglamy i lekko nacinamy - zdjęcia pomocnicze powyżej. Powinno nam pozostać jeszcze odcięte jasne ciasto, formujemy je w wałek grubości 3 mm, niemy na kawałki 10-12 cm a następnie oba jego końce równocześnie zwijamy w ślimaki aż się spotkają - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Teraz jasne chmurki smarujemy lekko słodką wodą (za pomocą pędzla), bliżej jednego z końców układamy czekoladowe rogi a po między nimi pyszczek - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Surowe ciasteczka baranki smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem i pieczemy je w 200-220 stopniach Celsjusza przez 7-10 minut , aż lekko się nam zarumienią (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce by nam przestygły. Zimne ciasteczka baranki ściągamy z blaszki i zdobimy - za pomocą białego pisaka lukrowego malujemy oczy, a za pomocą czekoladowych, małych kuleczek cukrowych układamy źrenice baranków. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 02/04/2014


comments powered by Disqus