Kruche bałwanki z marmoadą
Proste, kruche, z domową marmoladą i jak że upragnione - bałwanki. Fakt te z ciasta nie zastąpią dzieciom tego wyczekanego białego puchu który pokryje cały świat, z którego będziemy mogli lepić te prawdziwe bałwanki....no ale cóż jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma :-).





Składniki na 2-3 blachy.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto kruche:
- 200 g mąki krupczatki
- 2 surowe żółtka
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (ja użyłam 18%)
Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4 mm. Z płatu ciasta, za pomocą foremki wycinamy bałwanki.
Surowe ciastka układamy na blachach w 200 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczone ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Składniki na lukier z białek:
- 2 surowe białka z jajek
- 200 g cukru pudru
- na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)
- kilka kryształków czarnego barwnika spożywczego
- kilka kryształków pomarańczowego barwnika spożywczego
Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.
Z powstałego lukru odlewamy około 1/5 jego części i barwimy czarnym barwnikiem spożywczym.
Z białego lukru odkładamy 2 łyżeczki i barwimy pomarańczowym barwnikiem spożywczym.
Dodatkowo:
- 500 g domowej, gęstej marmolady (użyłam wieloowocowej)
- 2 pisaki cukrowe/lukrowe koloru zielonego
- 30 g owoców Goji
- 30 g orzechów nerkowca
- garść kandyzowanego ananasa w kostce
- cukrowe śnieżne płatki
Wykonanie:
Połowę upieczonych, przestudzonych ciasteczek z wierzchu lukrujemy białym i czarnym lukrem- po o lukrowaniu bałwanków na biało pozostawiamy je do zastygnięcia lukru a następnie na głowach rysujemy czarnym lukrem kapelusze oczy, uśmiechy oraz guziki. Pomarańczowym lukrem rysujemy noski. Za pomocą zielonego pisaka lukrowego- zielonego rysujemy gałązki na których umieszczamy owoce goji, orzech nerkowca i kostkę kandyzowanego ananasa. Dodatkowo przyklejamy po 3 płatki/ gwiazdki cukrowe. Tak ozdobione lukrem ciastka pozostawiamy na 2-3 godziny by lukier dobrze zastygł.
Na pozostałe ciasteczka wykładamy warstwę domowej marmolady i przykrywamy ją ozdobionymi ciasteczkami.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 23/11/2016
comments powered by Disqus