Kruche bałwanki migdałowe
W końcu doczekaliśmy się śniegu i teraz możemy ulepić niejednego bałwanka.... No to lepimy :)





Składniki na 21 sztuk - choć to zależne jest od naszych form do wycinania okręgów.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Z papieru wycinamy kapelusze, takiej wielości by pasowały do okręgu wielkości kieliszka od wódki.
Składniki na kruche ciasto migdałowe:
- 250 g mąki pszennej / tortowej ( typu 550)
- 170 g masła (zimnego)
- 2 żółtka ugotowane na twardo
- 40 g cukru pudru
- 50 g zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z jednej cytryny
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy tłuszcz, starte na drobnych oczkach tarki żółtka, cukier puder skórkę cytrynową ,zmielone migdału i siekamy wszystko nożem. Robimy to tak długo aż otrzymamy większe grudki, wtedy odkładamy nóż i za pomocą dłoni zarabiamy szybko gładkie, jednolite ciasto. Ciasto szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 15-20 minut do zamrażalki.
Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z zamrażalnika, odwijamy z foli i wałkujemy na grubość 4-5 mm między dwoma płatami papieru do pieczenia. Za pomocą kieliszka do wódki i kieliszka do czerwonego wina wykrawamy po 21 sztuk okręgów. Delikatnie, za pomocą szerokiego noża, surowe duże ciastka układamy na blaszce do pieczenia a na nich, na ich końcu ( 3-4 mm od brzegu) kładziemy małe okręgi - zdjęcie pomocnicze powyżej.
Surowe ciastka pieczemy w 180 - 200 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut , na jasnozłoty kolor ( piekarnik elektryczny , funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy ( najlepiej na blaszce) do przestygnięcia.
Do ozdoby:
- 150 g białej masy cukrowej ( przepis znajdziecie tu: biała masa cukrowa )
- 2-3 kryształki czerwonego barwnika
- pisaki lukrowe żółty, czerwony, zielony, biały
- kolorowe perełki - niebieskie, fioletowe, czerwone ( małe)
- żółte i srebrne perełki cukrowe ( duże)
- 60 g suszonego , kolorowego i okrągłego ananasa (czerwony, zielony, pomarańczowy)
- 50 g kulek ryżowych w czekoladzie ( użyłam tych , które są dodatkiem do jogurtów)
- 21 sztuk małych, czerwonych , czekoladowych cukierków w cukrowych skorupkach
- cukrowe ,białe płatki
- 3-4 łyżki cukru pudru
Do białej ( naturalnej ) masy cukrowej dodajemy czerwony barwnik - zagniatamy. Masę cukrową wałkujemy między dwoma płatami papieru do pieczenia, na grubość 2-3 mm. Za pomocą formy ( papierowej) wycinamy kapelusze. Kapelusze pozostawiamy do zastygnięcia. Na zasuszonych kapeluszach, za pomocą pisaka cukrowego przyklejamy kolorowe , malutkie perełki cukrowe.
Wykonanie:
Upieczone, przestudzone ciastka zaczynamy zdobić:
Na małych okręgach, za pomocą pisaka cukrowego ( np. czerwonego) przyklejamy niesfornie kapelusze. Następnie używając białego pisaka lukrowego, mocujemy oczy czekoladowe , czerwony nos cukierkowy i na sam koniec czerwonym pisakiem rysujemy usta.
Na dużym okręgu , również za pomocą białego pisaka lukrowego przyklejamy dwie ,czekoladowe kulki ryżowe - i już mamy guziki. Pod małym okręgiem przyklejamy muszki - za pomocą pisaka lukrowego ( tu używamy takiego koloru pisaka jakiego będzie koloru suszony ananas), przyklejamy dwa suszone , okrągłe ananasy a na ich łączeniu złotą lub srebrną, cukrową kulkę.
Dodatkowo na kapeluszu i ciastku przyklejamy śniegowe, cukrowe płatki. Przed samym podaniem lekko oprószamy bałwanki cukrem pudrem.
Smacznego
Data publikacji: 26/01/2014
comments powered by Disqus