Kruche babeczki z serkiem i łososiem
Pyszne, delikatne, z dodatkiem białego sera, ryby i ziół. Idealne na weekendowe party.





Składniki na 20 sztuk.
Metalowe foremki należy natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną/tortową.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 250 g masła lub dobrej margaryny
- 2 surowe żółtka
- 3 łyżki glukozy
Masło lub margarynę kroimy w kostkę.
Na stolnicę, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z glukozą. Do suchych składników dodajemy żółtka oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.
Surowe babeczki pieczemy w 180-200 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia w foremkach.
Składniki na farsz:
- 400 g białego sera z wiaderka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego szczypiorku
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka drobno posiekanej papryki
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól do smaku
- 150 g łososia w plastrach
- koperek
Do miski przekładamy ser, kwaśną śmietanę, cukier, sól, zioła (wszystkie oprócz kopru) oraz drobno posiekaną paprykę. Za pomocą miksera dokładnie łączymy składniki.
Powstała masę ziołowo-serową przekłądamy do worka cukierniczego zakończonego dowolną końcówką.
Wykonanie:
Upieczone, przestudzone kruche babeczki wykładamy z foremek, wypełniamy je farszem ziołowo-serowym, zdobimy rulonem z płatu łososia i koprem.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 25/07/2014
comments powered by Disqus