Kruche babeczki z serkiem i łososiem

Pyszne, delikatne, z dodatkiem białego sera, ryby i ziół. Idealne na weekendowe party.

Ocena:
1 5

Składniki na 20 sztuk.

Metalowe foremki należy natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną/tortową.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g masła lub dobrej margaryny
  • 2 surowe żółtka
  • 3 łyżki glukozy

Masło lub margarynę kroimy w kostkę.

Na stolnicę, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z glukozą. Do suchych składników dodajemy żółtka oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Surowe babeczki pieczemy w 180-200 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia w foremkach.


Składniki na farsz:
  • 400 g białego sera z wiaderka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego szczypiorku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej papryki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól do smaku
  • 150 g łososia w plastrach
  • koperek

Do miski przekładamy ser, kwaśną śmietanę, cukier, sól, zioła (wszystkie oprócz kopru) oraz drobno posiekaną paprykę. Za pomocą miksera dokładnie łączymy składniki.

Powstała masę ziołowo-serową przekłądamy do worka cukierniczego zakończonego dowolną końcówką.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone kruche babeczki wykładamy z foremek, wypełniamy je farszem ziołowo-serowym, zdobimy rulonem z płatu łososia i koprem.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 25/07/2014


comments powered by Disqus