Kruche babeczki z sałatką jarzynową
Niezapowiedziana wizyta gości stała się potrzebą matką wynalazków :-). Przekąska miała być prosta, pyszna i miała przyciągnąć wzrok. I tak kruche, słone babeczki poszły w ruch, do tego trochę zieleni i jak że nigdy nie zawodna sałatka jarzynowa.





Składniki na 20 sztuk.
Foremki na babeczki (o średnicy 10 cm) należy natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną / tortową (w małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką).
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 2 surowe żółtka
- 250 g masła lub dobrej margaryny
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę i cukier puder. Do suchych składników dodajemy żółtka oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4-5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.
Tak przygotowane surowe babeczki układamy na blaszce a następnie pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 12- 15 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg). Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia
Dodatkowo:
- sałata lodowa
- 20 dużych łyżek Waszej ulubionej sałatki jarzynowej
- 50 g kiełków rzodkiewki
- 20 listków wędliny
- 20 sztuk wykałaczki
Sałatę lodową oraz kiełki rzodkiewki myjemy i osuszamy.
Plasterki szynki zwijamy w ruloniki i przebijamy je na środku wykałaczką.
Wykonanie:
Na dno upieczonych, przestudzonych babeczek wkładamy postrzępioną sałatę lodową oraz dość sporo sałatki jarzynowej. Wierzch sałatek zdobimy kiełkami rzodkiewki oraz zwiniętymi w rulon listkami wędliny.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 18/01/2017
comments powered by Disqus